Annons


Bjudgott – krämig cheesecake med apelsin

Lite pepparkakskrydda höjer smaken på den krämiga fyllningen toppad med apelsin. Fixa i förväg och förvara i frys. Supergott och fräscht både som dessert och till fika.


Ljuvlig cheesecake – servera direkt från frysen.

Cheesecake med apelsin

6 bitar
35 min + tid i frys

Botten:
8 digestivekex
1/2 tsk pepparkakskrydda
60 g smält smör
2   1/4 msk socker

Fyllning:
200 g färskost av 
philadelphiatyp
rivet skal från 1 apelsin
2 msk pressad apelsinsaft
2 ägg, delade i gulor/vitor
1 dl socker
2 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
1–2 apelsiner
3– 4 msk koncentrerad apelsinjuice (outspädd)

1. Mixa ingredienserna till botten. Lägg massan i en avlång form, ca 11×35 cm, med löstagbar kant. Tryck ut jämnt. Grädda i 200° ca 8 min. Ställ kallt för att stelna.

2. Rör ost med apelsinskal och -saft. Vispa gulor och socker riktigt pösigt. Vispa äggvitor fluffigt. Vispa grädden.

3. Vänd ner ostmixen i äggsmeten, tillsätt vispgrädden och sist äggvitorna. Rör samman med stora tag.

4. Ta ut formen och häll fyllningen över, bred ut jämnt. Ställ i frysen i minst 4–5 timmar. Ta upp en stund före servering.

5. Garnera med skivad apelsin och ringla över apelsinjuicekoncentratet.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också: Mumsig adventsdessert med saffran – klar på 10 min


(8)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…