Annons


Chiligryta på högrev

Det är något visst med långkok! Härligt smakrik blir den här grytan med flera sorters chili. För lite extra finess toppar du med choklad på slutet.


Mums med långkok.

 

Chiligryta

4 port

1 kg högrev
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1–2 tsk salt

Pepparvatten:
1–2 torkad hel anchochili (finns i kryddhyllan eller i lösvikt på grönsaksavd)
1–2 torkad hel chipotlechili
1 stark jalapeño (finns inlagd på tex mex-hyllan)
5 dl vatten

Annons

Kryddor:
3/4 dl chilipulver
1/2 dl farinsocker
2 tsk oregano
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
2 msk vetemjöl

Spädning:
6 dl öl (gärna det mexikanska Corona)
2 dl buljong, utspädd
3 dl pepparvatten

1. Rensa chilin med plasthandskar. Ta bort skaft och kärnor. Koka chilin i 5 dl vatten i 15 min. Låt svalna. Sila av men spara på vattnet. Skär chilin i småbitar.
2. Skär köttet i 2–3 cm stora bitar. Hacka vitlöken.
3. Bryn kött och vitlök i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Salta. Tillsätt chilihacket, chilipulver, socker och kryddor. Blanda.
4. Häll i pepparvattnet, öl och buljong så det täcker köttet. Sjud 4 tim under lock. Blanda lite kallt vatten och mjöl och red av grytan. Sjud ytterl 5 min. Smaka av med salt.
5. Servera grytan med svarta bönor, majschips, gräddfil, paprikasalsa, rödlök, majskorn och riven ost.

Tips! Riv lite mörk choklad i grytan mot slutet.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar


(61)
(1)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…