Annons
Annons


Läcker chokladkaka med kola

Chokaldkakan blir extra smarrigt med kolasås smaksatt med mörk choklad. Blåbärens sötsyrlighet matchar perfekt.


Dubbelt så gott med choklad både i kaka och sås.

Dubbelt så gott med choklad både i kaka och sås.

Chokladkaka med chokladkolasås

ca 10 skivor
Tid: ca 1 tim

150 g smör
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl kokhett vatten
50 g mörk choklad
40 g, 1/2 påse, gräddkolor (Kanolds runda)

Annons

Kolasås:
50 g smör
1 dl socker
1 1/4 dl ljus sirap
50 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde

Garnering:
blåbär

1. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser till kakan. Vispa äggen lätt, tillsätt smöret och rör om. Blanda med de torra ingredienserna. Tillsätt det varma vattnet och rör om till en smet. Finhacka chokladen och vänd ner den.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, gärna klassisk sockerkaksform med hål i mitten (ca 1 1/2 liter). Dela kolorna och tryck ner i smeten och grädda genast i 200°, 40–45 min. Prova med sticka.

3. Låt kakan vila en stund och stjälp sedan upp den.

4. Kolasås: Blanda smör, socker och sirap. Låt koka upp under omrörning. Sjud på svag värme i ca 15 min. Hacka chokladen. Dra kastrullen från värmen och rör ner choklad och vispgrädde. Sjud på svag värme tills den tjocknar i ytterl 15–20 min. Tänk på att den tjocknar när den kallnar.

5. Ringla över kolasåsen och garnera med blåbär.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson


(25)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…