Annons
Annons


Kalastårta med choklad och maräng

Mums – vilken höjdare! Säsongens härliga lingon balanserar den ljuvliga sötman från kola och maräng. Tillsammans med kakao blir det en smarrig smaksymfoni.


Fika de luxe!

Fika de luxe!

Chokladmarängtårta med kola och lingon

10–12 bitar
Tid: 1 tim och 30 min

Botten:
100 g mjukt smör
1 dl socker
4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)
1/2–3/4 dl vispgrädde
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 nypor salt

Annons

Maräng:
4 äggvitor (utan inslag av äggula)
1 3/4 dl socker
ca 3 msk mandelspån

Fyllning:
1 burk karamelliserad mjölk, 397 g
5 dl vispgrädde
ca 1 dl lingon

Gilla Allas.se på Facebook

1. Klä två formar med löstagbar kant, 23–24 cm i diam, med bakplåtspapper.

2. Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen efter hand under vispning. Rör ner grädden. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten under omrörning. Bred ut smeten i formarna. Grädda i 175°, 20–25 min eller tills smeten precis har stannat. Låt svalna och låt ligga väl inpackade i sina formar till servering.

3. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning till ett hårt blankt skum. Fördela marängen över chokladbottnarna i formarna. Strö över mandelspån. Grädda i 250°, 2–4 min tills marängen fått fin färg. Stäng av ugnen och låt den stå kvar på eftervärmen tills den stelnat och blivit frasig. Låt svalna.

4. Lägg ihop bottnarna med vispad grädde och karamelliserad mjölk (smakar som kolasås). Toppa med vispad grädde och lingon eller andra bär.

AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: ERIK KARLSSON


(16)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…