Annons
Annons


Chokladmuffins med kolaglasyr


chokladmuffins med kolaglasyr

Den 18 oktober är det chokladmuffinsens dag. Kan knappast firas bättre än så här!

12 st stora
Tid: ca 30 min

3 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 msk bakpulver
1 1/2 dl strösocker
125 g hackad mörk choklad
2 stora eller 3 små ägg
1 dl rapsolja
2 1/4 dl mjölk

Kolaglasyr:
100 g smör
1 dl socker
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
ev 12 st små, runda gräddkolor (t ex Malaco) till garnering

Annons

1. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner allt i en skål. Blanda i socker och hackad choklad.
2. Häll ägg och olja i en separat skål och vispa till skum. Vispa ner mjölken lite i taget i äggskummet, blanda i de torra ingredienserna. Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsplåt.
3. Grädda i 200°, ca 18 min eller tills de har pöst upp bra. Låt svalna i formen någon min. Ta upp dem och låt kallna på ett galler.
4. Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull, låt koka upp under omrörning. Sjud  sedan på svag värme (rör bara då och då) i ca 20 min tills den tjocknar. Bred smeten över muffinsen, garnera med kola och låt kallna.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Erik Karlsson

 

 


(17)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…