Annons


Drömtårta för chokladälskare!

Krämig chokladfyllning i ett frasigt kakaoskal! Underbar smak som lyfter några snäpp extra av bären på topp. Baka den gärna dagen före och förvara i kyl, garnera före servering. Servera med vispad grädde.


Maffigt mums som alltid är lika gott.

Chokladtårta med frysta björnbär

4 port
40 min. Kylning: 3½ tim. Frystid deg: 1 tim. Gräddning: 25 min.

Chokladmördeg:
100 g mjukt smör
1 dl florsocker
2½ msk kakao
frön från ½ vaniljstång
1 knivsudd salt
1 ägg
½ dl mandelmjöl
175 g (3 dl = 180 g) vetemjöl

Annons

Chokladkräm:
2 gelatinblad
250 g mörk choklad, 70 %
3½ dl vispgrädde
25 g (1 msk = 18 g) flytande honung
1 knivsudd salt

Garnering:
200 g frysta björnbär
2½ dl vispgrädde

Gilla Allas.se på Facebook

1. Rör samman smör, florsocker, kakao, vaniljfrön och salt. Rör i ägget. Tillsätt allt mjöl. Rör snabbt ihop degen, rulla in den i plastfolie, lägg i kylen i 30 min.
2. Kavla ut degen på mjölat bakbord, klä en smord tårtform med löstagbar botten, 20 cm i diam. Ta bort överflödig deg från kanterna. Låt botten vila 1 tim i frys.
3. Ta ut formen, grädda direkt i 190° i ca 25 min, tills den är gyllene. Låt formen svalna på galler.
4. Chokladkräm: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Hacka chokladen, smält den i en skål över vattenbad.
5. Värm grädde och honung i en kastrull till kokpunkten. Dra kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet, smält det i grädden under omrörning. Häll blandningen över chokladen, lite i taget. Rör med kraftiga tag mitt i blandningen tills grädde och choklad blir en blank massa. Krydda med lite salt. Häll krämen i den avsvalnade bottnen. Ställ den svalt i minst tre timmar.
6. Garnera tårtan med björnbär, servera med lättvispad grädde.

Av Camilla Bjesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

Här hittar du fler fler recept på chokladkakor


(0)
(1)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…