Annons
Annons


Christer Lindarw: Det känns tomt att jag inte kan ringa Lasse

Christer Lindarw förlorade en kär vän och sin parhäst under många år när Lasse Flinckman gick bort i våras.


christer-lindarw

Av Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson

När Christer Lindarw och Lasse Flinckman startade After Dark 1976 förändrade de hela underhållningsscenen i Sverige.
Det var män i kvinnokläder, musik, dans, glamour och mycket humor.
40 år senare firar gruppen jubileet med jätteshowen ”This is it” – som i höst spelas på Rondo i Göteborg hösten 2016, följt av en turné runt om i landet i vår och så i Stockholm hösten 2017.
– Någon farvälföreställning vill jag ändå inte säga att det är, även om det nog inte kommer att bli några fler shower av den här omfattningen. Vi är 14 personer på scenen och lika många utanför och man blir ju tyvärr inte yngre med åren, ler Christer.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Han har hunnit fylla 63 år och tycker fortfarande det är lika roligt att stå på scenen.
– I huvudet märks det inte ett dugg att jag blivit äldre, där är jag 32 år, haha. Det är kroppen som inte orkar lika mycket längre. Därför ger jag mig inte på samma lyft och kast som förr. Annars finns ju risken att jag inte är med under hela turnén…
Just den biten är samtidigt något han kan bli lite irriterad på.
– Det känns som att jag fuskar när jag inte gör lika avancerad dans som förr på scenen. Men som tur är syns det inte. Showerna är längre och har mer koreografi så det krävs mycket mer i dag. Det är många duktiga kollegor som hjälper till.

Skrev om Abba-låtar
Längden på föreställningen är ungefär den dubbla mot när After Dark började – det brukar bli uppåt 1 timme och 45 minuter.
– En annan stor skillnad mot när vi började på 70-talet är att vi gör mycket mer eget material. Då mimade vi mest till andras låtar. Om vi ska göra parodi på exempelvis Måns Zelmerlöw i dag ber vi först om tillåtelse att få skriva om texten till hans låt, och sedan sjunger han in den nya specialversionen och gör parodi på sig själv. Sedan mimar vi till den. Och så har vi som sagt många egna låtar också.
Christer fortsätter:
– När vi började var det mycket Lill Lindfors och Lill-Babs, senare har det blivit en hel del Lena Philipsson och Charlotte Perrelli. Vi är faktiskt de enda som fått skriva om texter på Abba-låtar. Enda kravet från Björn och Benny var att vi enbart skulle sjunga dem på scen och inte i tv.

Dragshow i Sverige och utomlands är inte riktigt samma sak – i alla fall inte när det handlar om After Dark, vars popularitet vuxit sig enormt stor.
– I många länder håller dragshower till mest till på klubbar, exempelvis gayklubbar. Men vi uppträder på betydligt större scener. Delvis har vi SVT att tacka för det. De visade våra shower i slutet av 70-talet, vilket egentligen var väldigt modigt. På den tiden fanns det inga öppet homosexuella i Sverige och vi var ju väldigt spektakulära och udda. Då fanns det ju bara ettan och tvåan så vi hade väldigt många tittare och sedan blev vi allt populärare.

Aktuell med bok
After Dark har även medverkat i Melodifestivalen tre gånger – där de som bäst placerat sig trea, 2004, med ”La dolce vita”. I år åkte gruppen ut direkt i sin deltävling med låten ”Kom ut som en stjärna”.
– Melodifestivalen är en fantastisk fest och för oss är det inte viktigast att få en hitsingel utan att göra reklam för vår nya föreställning.
Christer är även aktuell med boken ”This is my life” – som är skriven av journalisten Christina Kjellberg. Där berättar han om sin uppväxt, alla åren med After Dark, ja om hela sitt liv. Som att han växte upp i Eskilstuna och inte vågade berätta för vare sig föräldrar eller vänner att han var homosexuell.
Det var först som 19-åring, efter flytten till Stockholm där Christer utbildade sig till designer, som han vågade komma ut.
– Först berättade jag för mina vänner och sedan för mamma och pappa. Det var något jag var väldigt orolig för innan, hur de skulle ta det. Men det gick bättre än väntat. Det enda var väl att mamma blev lite ledsen för att inte kunna få några barnbarn. Då var det ju inga homosexuella som hade barn, det var inget man funderade över.

Saknar egna barn
Han väntade ända tills 1996 med att gå ut offentligt med sin homosexualitet.
– Det berodde på att jag inte tyckte att After Dark var rätta förebilder. Inte som de första öppet gay. Det skulle bara spä på fördomar, att alla bögar är feminina och vill klä sig i damkläder.
Christer har haft några förhållanden, men alltid varit något av en ensamvarg och jämt bott ensam. Däremot har han då och då saknat att inte ha egna barn.
– Det känns lite tråkigt och synd, det hade varit roligt att vara pappa. Som ung och gay i dag är det ju inte ett dugg konstigt, många blir föräldrar. En gång frågade en tjejkompis om jag ville ha hjälp att bli pappa, men då var jag nästan 50 år och tyckte att jag var för gammal.

Artistkarriären hade också försvårat situationen – Christer har ofta spelat på kvällar och varit ute på många turnéer genom åren.
– När ”vanliga” människor träffas och umgås jobbar jag. Då är det svårt att leva familjeliv och få förhållanden att fungera. Men jag har många vänner och är väldigt nöjd med hur jag haft det.

Saknar Lasse
I våras gick sorgligt nog en av Christer närmaste vänner bort – Lasse Flinckman.
Han hoppade av After Dark 2009 och drev under flera år ett kafé i Skåne – men de hade hela tiden nära kontakt.
– Jag var ibland och hälsade på honom, han tittade på våra konserter och så pratade vi ofta i telefon. Det är fruktansvärt tomt att inte kunna ringa honom när jag vill. Jag visste om att han var dålig länge, men det blir ändå en chock när något sådant händer. Klart att jag saknar Lasse mycket.
Genom åren finns många roliga minnen – även som designer. Det var Christer som skapade den specialklänning som värdinnan Lill Lindfors med avsikt tappade under Eurovision Song Contest 1985 – den som snabbt blev hel igen när hon fällt ner en dubbel överdel.

– Jag hade konstruerat klänningen, gett instruktioner och var med bakom kulisserna när en scenarbetare gjorde själva rycket. Jag hörde 12000–15000 personer gemensamt dra efter andan innan det förlösande skrattet kom. I dag vet jag inte om jag skulle våga göra något sådant, ler Christer.
Om han inte hade blivit artist och designer tror Lindarw att han ändå jobbat med kläder på något sätt.
– Jag ritade kläder redan som liten och snodde mammas gamla gardiner för att sy byxor av. Som ung arbetade jag ett tag inom vården, det var givande och jag gillar sjukhusmiljön.
Misskött influensa

Allt slit i underhållningsbranschen har också kostat på. 1996 kollapsade Christer Lindarw totalt – delvis utarbetad efter förberedelserna inför After Darks 20-årsjubileumsshow, delvis efter att ha misskött en influensa.
– Jag har aldrig varit primadonnan som får allt serverat, utan jämt varit med i alla led bakom föreställningarna. Den gången hade jag arbetat trots hög feber. Mina föräldrar hörde i telefonen hur dålig jag var och körde från Eskilstuna till Stockholm. Det räddade mitt liv.
Christer hade drabbats av en septisk chock, en akut infektion som får organ efter organ att sluta fungera.
– Mina armar och ben var vitgrå och buken – där allt blod samlats – var lila. De hittade ingen puls på sjukhuset så läkaren skrek att jag genast skulle till intensiven. Kroppstemperaturen hade sjunkit till 34 grader, njurarna var ur funktion. Jag hade lunginflammation, blodförgiftning och var förlamad från midjan och neråt.

Christer låg på intensiven i fyra dagar, om han kommit in en halvtimme senare kunde han ha dött.
– Klart att jag tänkt på det en hel del efteråt. Kollapsen ändrade min inställning till livet – man ska ta vara på den tid man har och ta en dag i taget.

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
…passa tider?
– En åtta. Med åren har förståndet att visa andra respekt genom att komma i tid blivit allt större. Förr var det lite värre med den saken…
…montera ihop Ikeamöbler?
– Nej, fy fasen (haha). Jag skulle säkert klara av det om jag verkligen försökte. Men jag tycker att det är så tråkigt. En trea.
…ta itu med saker?
– En fyra. Jag är nämligen en sådan person som gärna skjuter upp saker. Sedan måste jag göra det när jag har kniven på strupen.
…laga mat?
– Jag kan laga mat ganska bra och är säkert en femma i alla fall. Men det är inte så kul att laga till sig själv så det blir oftast restaurangbesök eller något halvfabrikat.
…kunna stå emot en godisskål eller öppnad chipspåse?
– Chips gillar jag inte, så det är inga problem. Däremot tycker jag mycket om godis, ostbågar och jordnötter. Ibland kan jag vräka i mig, fast jag klarar också att stå emot. Så det får bli en femma.
…vara romantisk?
– Nja, en trea bara. Det är väl inte min största styrka.

Christer Lindarw
Född: 3 mars 1953 i Eskilstuna.
Familj: Ensamstående.
Bor: På Lidingö.

LÄS OCKSÅ


(52)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…