Annons
Annons


Chrsitina Schollin minns 30-årsjubilaren Varuhuset: ”Det var en härlig bitchroll”

Skådespelerskan Christina Schollin finslipar på memoarerna. Karriären rymmer allt från Shakespeardramer till Oscarsgalor och ett bitskt porträtt av businesskvinnan Margareta Öhman i Varuhuset. "Hon låg väldigt, väldigt långt från mina tidigare roller".


Christina Schollin som Margareta Öhman
Foto: IBL

När Varuhuset gjorde entré i folkhemmet var publiken van vid amerikanska förlagor som Dallas och Falcon Crest. I varuhuset fick publiken se samma tillspetsade karaktärer fast i en helsvensk form.

Annons

– Det hade ju inte hänt tidigare, säger Christina Schollin, 79 som fick spela rollen som Margareta Öhman i serien.

Margareta Öhman är ägarens dotter som blivit förbigången i successionsordningen när en ny chef ska tillsättas på Öhmans varuhus.

Gilla Allas.se på Facebook

Och som Margareta Öhman spelade Christina Schollin ut hela intrigregistret i tidstypiskt stora brillor och klatschig powerdress. Margareta Öhman var, precis som till exempel Angela Channing i Falcon Crest eller Alexis Colby i Dynastin, ingen man satte sig på.

Ingen satte sig på Margareta Öhman. Däremot så hade intrigmakerskan inget emot att sätta sig i Connys (Rico Rönnbäcks) knä.
Foto: SVT

Maktkampen på Öhmans

Själva grundstoryn gick ut på att skildra maktkamp och liv på flera nivåer. Men om de amerikanska förlagorna använt oljebolag och vinodlare som skådeplatser så satsade de svenska såpamakarna på att dramatisera livet i något mer folkligt. På Öhmans varuhus kunde tittarna följa allt från ränkerna i direktionsrummen ner till flirt i charken och skåpsupande på lagret.

Christina Schollin minns den bitska rollen med värme.

– Det var en härlig bitchroll som jag älskade att kreera, säger Christina Schollin som menar att en del av tjusningen låg i att Margareta Öhman var så långt från vad hon gjort tidigare.

Svenska folket hade sett sett henne i allt från Dramatenproduktioner till revyer hos Hagge och i storfilmer som ”Änglar finns dom?” mot Jarl Kulle. Det här var något helt annat.

– Jag alltid har älskat att få göra så olika roller, säger Christina Schollin.

Lena Endre och Rico Rönnbäck tar fikapaus på Varuhuset
Foto: SVT

Businesskvinna

Varuhuset gick hem hos både TV-publiken och kritikerna. Karaktärerna var tydligt utmejslade och serien visade att även svenskar kunde göra såpa. Christina Schollin föredrar dock att kalla det drama eftersom verkshöjden var större.

– En av anledningarna till att det gick så bra var att dialogen var så välskriven. Det var bland annat Peter Falk som låg bakom och han gjorde ju Rederiet senare.

Trots sin bistra utstrålning i rutan slapp Christina Schollin få några paraplyer i huvudet på stan. Det visade sig att publiken kunde skilja på roll och person.

– Folk hade sett mig i olika sammanhang redan innan och kunde relatera till att jag gjorde en roll. Det var ju annorlunda för de som var unga och blev kända genom Varuhuset.

– Men det visade sig att folk gillade att följa Margareta just för att hon var så bitsk. Det är en roll jag ständigt blir påmind om.

Finns det något av den kallhamrade Margareta Öhman i Christina Schollin?

– Nej, inte mer än att jag själv är en businesskvinna som gillar att ha olika projekt igång och genomföra de idéer jag har.

Fakta tv-serien Varuhuset:

Svenska dramaserien Varuhuset började sändas 10 mars 1987 och gick i SVT till april 1989. Det blev sammanlagt 60 avsnitt om dramatiken på varuhuset Öhmans. Bland skådespelarna märks, förutom Christina Schollin, Inga Gill, Görel Crona, Lena Endre, Rico Rönnbäck, Monica Nielsen, Sharon Dyall, Nina Gunke och Johan Hedenberg bland andra. Det räknas som den första svenska såpan och fick sedermera efterföljare i till exempel Rederiet.

Fakta Christina Schollin:

Aktiv skådespelerska sedan 50-talet som synts på allt från Dramatens scen till privatteatrar till TV och film. Under 60-talet spelade Schollin i flera filmer som uppmärksammades även utanför Sveriges gränser. Som till exempel Änglar finns dom? och Oscarsnominerade Käre John.

Delar nuförtiden sin tid mellan Spanien och Sverige och kommer att synas i kommande säsong av Familjen Wahlgren med dottern Pernilla Wahlgren och barnbarnet Bianca Ingrosso.

Christina Schollin vid Guldbaggegalan 2017
Foto: IBL

Av Henrik Högström

Läs också: Kommer du ihåg alla de gamla tv-apparaterna?


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…