Annons


Läcker citruspaj med marängtäcke

Fyll skalet med härlig citronkräm och toppa med fluffig maräng. Det här är pajen vi gärna bakar om och om igen! Extra plus för att den är mycket enklare att göra än man tror!


Frisk paj med citron och maräng.

Citruspaj

8–10 port
Tid: 1 tim

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 1/2 msk pressad citronsaft
2–3 msk iskallt vatten

Fyllning:
2 1/2 dl apelsinjuice (drickfärdig)
1 dl socker
3 msk majsena majsstärkelse
2 msk vetemjöl
3 äggulor
2 msk socker
30 g smör, smält
3/4 dl pressad citron
rivet skal från 1 liten citron

Annons

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker

1. Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand, men inte längre än att den precis går ihop. Täck botten på en form, ca 24 cm i diam med löstagbar kant, med bakplåtspapper. Kavla ut degen anpassat till formen och lägg i, låt den gå en bit upp mot kanten. Låt stå i kyl ca 30 min.
2. Blanda juice, 1 dl socker, majsena och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Sjud upp under kraftig omrörning tills det tjocknar. Dra från värmen.
3. Vispa äggulorna pösiga med 2 msk socker. Rör ner äggulorna och sist det smälta smöret, sjud upp under omrörning utan att koka. Rör ner citronsaft och -skal lite i taget. Låt svalna.
4. Nagga bottnen och förgrädda i 200°, 10–12 min tills den blir ljusbrun. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner sockret och vispa ytterligare tills det blir tjockt och blankt.
5. Bred ut citronkrämen över bottnen. Lägg marängen i en tjock ring runt kanten och skeda upp mot mitten till en topp.
6. Grädda i 175° , 12–15 min. Låt svalna.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Här hittar du fler pajer


(61)
(0)



Annons


Annons

Laddar nästa sida…