Annons


Då reser du billigast i sommar!


Juni, juli eller augusti? Det är en relevant fråga när det är dags att ansöka om sommarsemester. Den som vill ut och resa gör dock smartast i att välja augusti, som generellt är den billigaste månaden på hela året att resa utomlands. Dyrast är systermånaden juli. Det visar en kartläggning från resesöksajten Skyscanner.

Annons

Analysen av tre års bokningsdata och flygsökningar visar att augusti är den allra bästa sommarmånaden att resa på om du vill komma billigt undan. Faktum är att augusti är den billigaste månaden på hela året, då är biljettpriserna i genomsnitt drygt tio procent lägre än vanligt. Det kan jämföras med systermånaden juli som är årets klart dyraste månad att resa utomlands. Då kostar flygbiljetterna i genomsnitt nästan 17 procent mer än snittpriset under året.

Sett till vilka specifika veckor man bör rikta in sig på är vecka 29, vilken motsvarar mitten av juli, ingen höjdare för en utlandsresa. Med flygpriser på drygt 24 procent över snittet är det vanligen den dyraste veckan på hela året. Desto mer prisvärt är det att flyga i slutet av augusti då vecka 34 och 35 tenderar att erbjuda de lägsta priserna under sommaren. Båda veckorna är flygbiljetterna i genomsnitt 14 procent billigare än vanligt.

– Den stora prisskillnaden mellan juli och augusti har troligtvis att göra med att de flesta svenskar tar sin sommarsemester i juli. Om man är flexibel och inte har barn i skolåldern så gör man rätt i att ta semester senare under sommaren. Då är det dessutom fortfarande varmt i södra Europa, säger Annica Jansson, Nordenchef på Skyscanner.

Känns sommarens solsken och lediga dagar olidligt långt bort kan man med fördel flyga till solen redan nu i maj – den tredje billigaste månaden att resa under året. Bokar du maj-resan nu i april har du dessutom chansen att göra ett riktigt kap då Skyscanners kartläggning även visar att fem veckor i förväg är den generellt bästa tiden att boka.

– Ett tips till den som vill flyga riktigt billigt är att ange de datum man vill åka och sedan välja alternativet ”Överallt”. Då får man fram de billigaste flygbiljetterna på de valda datumen oavsett destination och kan på så sätt låta priset avgöra resmålet, säger Annica Jansson.

Skyscanners studie är baserad på tre års bokningsdata och miljontals flygsökningar. Studien, som fokuserar på åtta svenska favoritdestinationer, visar när på året det sannolikt är billigast att resa samt hur långt i förväg utlandsresan ska bokas för att lägsta pris.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…