Annons
Annons


Dags att fira far!

På söndag är det dags att fira alla pappor. Vi tipsar om tre färgstarka och fina säsongsblommor som pappa säkert uppskattar! Blommorna är också mycket lättskötta.


Ge far en amaryllis

Hylla far med en ståtlig amaryllis. Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

En blomma till pappa för att visa uppskattning och kärlek är en fin gest som är både enkel och varm. Många män tycker om starka färger och här presenterar vi tre färgglada favoriter i november.

Annons

Amaryllis

Amaryllis är fin present till Fars dag eftersom växtens utveckling är rolig att följa ända fram till jul. Om du ger din pappa en amaryllis i kruka på fars dag kommer den troligtvis att blomma lagom till Lucia. Amaryllis finns i många färgnyanser med varierande form och storlek på de eleganta blomklockorna.

Amaryllis behöver endast vattnas sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Blomman vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Vill du påskynda blomningen är en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Amaryllis fungerar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma. De är hållbara och kan placeras i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Amaryllisstjälken fylls då med vatten, vilket gör att blommorna håller sig fräscha länge.

Azalea

Lysande vackra azaleor blommar villigt och länge.

Azalea

Höst och azalea hör ihop och under ett par veckor i november hjälper de vackra azaleorna dessutom till att samla in pengar till Kronprinsessan Victorias fond. Pengarna går till en meningsfull fritid och rekreation för funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar.

Azaleor lyser upp vackert under de mörka höstmånaderna och blommar villigt även vid svagt ljus. För att lyckas med azalean ska du köpa exemplar som redan har några utslagna blommor.

På hösten använder vi de så kallade Vogelsorterna, som finns i ett tiotal färger. Den vita ’Madame Troch’ är den klart populäraste. Den fina kontrasten mellan det mörka bladverket och de kritvita dubbla blommorna är nog förklaringen. Därutöver finns det azaleor i många uppiggande nyanser av rosa och rött.

Numera finns det även azaleor på stam och pyramidformade som sticker ut. Azaleor kan placeras både på fönsterbrädan och en bit in i rummet. En knoppig azalea vill ha ljusare placering än en blommande.

Lite vatten varje dag är optimalt. Enklast är att hälla ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att växten inte står i vatten eller är våt före vattningen.

Förr odlades azaleor i terrakottakrukor och då rekommenderades att azalean skulle sänkas ner i vatten. Med dagens odlingssystem i plastkrukor är detta inte längre att rekommendera eftersom jorden då lätt blir för våt.

Ingen näring behövs under blomningstiden.

Höstglöd

Höstglöden är lättskött och dessutom passar den bra att ge till allergiker eftersom de är doftlösa med få pollenkorn.

Höstglöd Taranta-Serien

Taranta-Serien är en typ av fylld blommig våreld/höstglöd. Den vill bara ha vatten en gång per vecka och klarar både soliga och halvskuggiga lägen. Inne trivs de både på fönsterbrädan och en bit in i rummet.

Höstglöd bjuder på en otroligt lång blomning i upp till 12 veckor. Blommorna finns många färger från mustigt, mörkt vinröd till gyllene orange, guldgul, rosa och även klassiskt vita.

Växten är suckulent och det innebär att de lagrar vatten och näring. Rotsystemet är grunt så vattna försiktigt och aldrig på redan våt jord. Svag näringslösning i vattnet från vår till höst främjar tillväxt och blomning. Genom att klippa bort vissna blommor och ge växten näring, blir den stor och frodig och kan till och med blomma om.

Taranta-Serien dessutom utmärkta för allergiker eftersom bladen är blanka, blommorna doftlösa och pollenkornen få.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…