Annons
Annons


Dags att förbjuda stora läskförpackningar?


De största läskmuggarnas tid är förbi i New York. Nu är en halv liter maxgränsen.

Sedan en vecka tillbaka begränsar New York större förpackningar av söta drycker på bland annat biografer och restauranger. Förbudet gäller sockerhaltiga drycker i krus som är större än en halv liter.

Annons

Förbudet kommer av en önskan att bekämpa fetma bland stadens befolkning. Men det är inte säkert att tilltaget får önskad effekt på invånarna kroppsstorlek. En undersökning utförd av New York Times visade att 60 procent av New York-borna tycker förbudet är en dålig idé.

Gilla Allas.se på Facebook

Förbudet

  • Söta drycker får inte serveras i koppar, som är större än 16 gram, vilket motsvarar 0,47 liter.
  • Undantagna är drycker som innehåller mer än 70 procent fruktjuice eller som innehåller alkohol.
  • Förbudet omfattar restauranger, biografer, snabbmat-ställen, sportarenor och gatukök. Livsmedelsbutiker ingår inte i förbudet

Inga bevis på att det hjälper
– Det finns inga bra bevis på att ett sådant tillvägagångssätt fungerar på fetma. Det kommer att innebära att sålda läskedrycker i mindre storlekar, men det är osannolikt att enbart förbudet kommer ha en effekt på vikten, säger Thomas Meinert Larsen, docent vid Institutionen för Human Nutrition, Köpenhamns universitet.

Kan finnas en poäng
Men även om den långsiktiga effekten inte är bevisad, finns det fortfarande en viss mening med att begränsa hur de ohälsosamma produkter presenteras, förklarar Thomas Meinert Larsen. Utbudet av produkter och hur de är placerade, marknadsföring och prissättning, har också stor betydelse för produkter konsumenterna köper.

Köper det som finns
– Om det börjar stå mindre förpackningar av läsk på hyllan, är det de som säljs. Men om försäljaren erbjuder två halv liter till ett rabatterat pris, kan det begränsa effekten, säger Thomas Meinert Larsen

Lätt att hålla koll på bio
De flesta vet att det inte är den mat du konsumerar på bio resa eller restaurangbesök som gör en fet. Men på samma gång är bio och restauranger exempel på platser där det är förhållandevis lätt att upprätthålla ett förbud – i motsats till närbutiker, där kunderna ofta handla till fler människor.

Vad tycker du?
Är det ett dumt förbud eller borde vi införa samma förbud i Sverige? Kommentera här nedan


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…