Annons
Annons


Oktober – alkoholfri månad


Den 1 oktober är det dags för femte omgången av folkhälsokampanjen Sober October som sedan starten i Skellefteå 2012 spridit sig över landet. Under devisen ”Drick mindre – upptäck mer” fortsätter kampanjen att uppmuntra människor att under en månad avstå från alkohol. Förhoppningen är att ännu fler ska upptäcka fördelarna med ett minskat alkoholintag.

Annons

Ett mer allmänt ifrågasättande av alkoholnormen har märkts i samhällsdebatten. Allt fler restauranger och barer har ett växande utbud av kvalitetsöl och vin utan alkohol och så kallade mocktails – alkoholfria drinkar – har blivit något av ett signum för barer med självaktning.

Gilla Allas.se på Facebook

– Ifrågasättandet av alkoholnormen har ökat på senare år. Jag hoppas att Sober October har bidragit till det. Och kommer att fortsätta bidra. Det handlar ju inte bara om att avstå från alkohol utan snarare om att upptäcka vad som händer och hur tillvaron blir om man inte dricker alkohol, säger Anders Westermark, initiativtagare till Sober October och vd för Norran.

Ända sedan initiativet togs av mediahuset Norran 2012, har syftet varit att skapa en diskussion kring hur och varför vi dricker.

– Intresset håller i sig och det är otroligt roligt att se att kampanjen spridit sig till hela landet. Allt fler inser vikten av att reflektera över hur och varför vi egentligen dricker och efter sommar och semester, blir frågan extra aktuell. Att då ta en alkoholfri månad inom ramen för Sober October ökar förhoppningsvis motivationen, säger Anders Westermark.

Sober October är ett samarbete mellan Norran, NBV, Skellefteå Kraft, Skellefteå kommun, Umeå kommun, VK och Sandvikens kommun.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…