Annons
Annons


Dags för radions Vintervärdar


vinterpratare

Här är årets alla Vinterpratare i radions P1.

Nu startar årets Vinterpratare. De är åtta, av lyssnarna utvalda, Sommarpratare som får göra nya program. Bland dem är Mia Skäringer, Leif G W Perssonoch Bodil Malmsten. Inleder gör programledare, författaren och språkhistorikern Fredrik Lindström på juldagen.

Annons

Vinter i P1 sänds från juldagen 2011 till nyårsdagen 2012. Programmet är som Sommar, fast på vintern. En intressant person får fria händer att under en och en halv timme prata om sådant som ligger honom eller henne varmt om hjärtat och spela sin favoritmusik. För första gången i år har Sveriges Radio låtit lyssnarna avgöra vilka som ska bli årets Vintervärdar.

Premiär 1969
Det första Vinterprogrammet i Sveriges Radio sändes redan 1969. Då satsade radion på Vintervärdar för att möta konkurrensen från TV-kanalerna. Programmet hette då På Vintergatan och hade Jules Sylvains välkända melodi med samma namn som signaturen. När Vinter i P1 startade 2008 gjordes en nyinspelning av den gamla signaturen med Sveriges Radios symfoniorkester.

Här är hela listan med årets Vintervärdar:
25/12: Fredrik Lindström
– programledare, författaren och språkhistorikern
– Mitt program ska handla om Julen, både om dess urgamla, dunkla ursprung i midvintersolståndet och om dagens kommersiella upplaga – som man faktiskt kan betrakta som världens starkaste varumärke. Kan julen och våra beteenden runt denna högtid därmed också berätta för oss vad vi ”moderna människor” egentligen har för religion idag?

26/12: Mia Skäringer – skådespelare, manusförfattare och radio-tv profil
– Mitt vinterprat kommer att bli en reflektion över de senaste åren. Det kommer handla om min människokärlek och mitt förhållande till mig själv och omvärlden. Om illusioner och verklighet. Om att vara i sitt Jag.

27/12: Hans Rosenfeldt – manusförfattare
– Halvvägs i livet – lite drygt statistiskt sett – tänker jag försöka ta reda på varför det blev som del blev. Det kommer att handla om slumpen, möjligheterna, valen och konsekvenserna.

28/12: Lena Andersson – författare, skribent och kritiker
– Mitt Vinterprogram ska handla om det jag tänker på just nu och det jag tänkt på hela livet och kanske något om snö.

29/12: Olof Wretling – skådespelare
– Jag tänker läsa högt ur min bok Julklappsboken.

30/12: Leif G W Persson – kriminolog, författare
– Jag vet faktiskt inte vad jag ska prata om. Det brukar ge sig dagen innan det är dags.

31/12: Tomas Sjödin – predikant, föreläsare och författare
– Mitt vinterprogram, på årets sista dag, kommer att röra sig kring orden ”före” och ”efter”, det ska handla om vad några tomma, tunna spikar på en brädvägg i ett norskt kapell hade att berätta om modet att ta emot livet en gång till. Om tron på det återvändande ljuset.

1/1: Bodil Malmsten – författare
– Jag kommer att prata om årstider, dåliga tider, sämre tider, tidsomställningar och tidvatten.

Vinter i P1: kl. 13.00 med repris 22.05
Programmen finns för efterlyssning och nerladdning på www.sverigesradio.se/vinter


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…