Annons
Annons


Dålig hälsa stressar äldre


ILLUSTRATION EXPRESSIONS

Mer än var femte äldre man och mer än var fjärde äldre kvinna känner att de är stressade, enligt en ny stor dansk hälsostudie.
”Många människor över 75 år upplever stress eftersom de inte känner att de kan hantera det som de tror att de ska kunna klara. Det är en stressfaktor att förväntningar på sig själv inte uppfylls på grund av dålig hälsa”, säger Bo Netterstrøm, seniorforskare i stress på Bispebjerg Hospital.

Annons

Det är bara unga kvinnor mellan 16 och 24 år som är mer stressade än äldre kvinnor. Gruppen som känns minst stress är kvinnor mellan 55 och 64 år . Här är det bara drygt 10 procent som känner att de har en hög stressnivå.

Även om det verkar som att kvinnor är mer stressade än män, behöver det inte vara rätt bild av verkligheten. Män är mer benägna att ignorera obehag och besvär, medan kvinnor är bra på att uttrycka hur de känner, tycker Bo Netterstrøm. Denna skillnad mellan könen innebär att kvinnor generellt beskriver en högre nivå av stress i dessa studier än män.

 

Känner du dig stressad?
Lär dig hantera din stress med vår nya digitala kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Allas nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…