Annons
Annons


Dansa med hundar!

Sugen på att dansa? Ta med dig hunden! Hundsporten freestyle är ett garanterat nöje både för dig och din jycke. Eller lär din fyrbente vän att hitta kantareller!


Hundar gillar att vara aktiva. Att träna dem kan vara ett kul sätt att själv komma ut i naturen. Foto: Shutterstock

Hundar gillar att vara aktiva. Att träna dem kan vara ett kul sätt att själv komma ut i naturen. Foto: Shutterstock

Hösten, efterlängtad arbetstid för jakthundarna men även tid för kursverksamheten runtom i landet. Och du behöver inte vara utpräglad tävlingsmänniska för att vilja gå på kurs med din hund! Gör det för hundens skull, för det finns väldigt lite som hundarna älskar så mycket som att använda sina medfödda talanger.

Testa agility

Hundägandet blir också så mycket roligare när du gör någonting tillsammans med din hund. Tycker du att det är trist att traggla runt på en appellplan? Då ska du veta att hundkurser är våldsamt mycket mera än att gå på långa led och göra ”höger om halt” på kommando. Har du till exempel tittat på hundsporten agility? Hundarnas fartfyllda motsvarighet till hästarnas hoppning. En sport som tränar ägaren likaväl som hunden, och det finns nästan ingenting som hundarna älskar lika mycket. Ja, det skulle förstås vara möjligheten att få använda nosen!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook
Lär hunden leta efter kantareller. Både kul och gott! Foto: Shutterstock

Lär hunden leta efter kantareller. Både kul och gott! Foto: Shutterstock

Hitta kantareller

Att hunden har ett fantastiskt luktsinne vet vi alla, men ännu så länge har vi enbart skrapat på ytan av allt hunden kan nosa sig fram till. Att hundar kan hitta dolda bomber, mögel i väggarna på hus och narkotika väl undangömd i bilar har vi alla läst om. Det är ett fantastiskt arbete som hundarna utför, men du behöver inte leta efter bomber på din fritid för att kunna ha nytta av din hunds luktsinne. Varför inte gå en kantarellkurs med hunden? Fantastiska promenader i skog och mark garanteras. Kulinariska läckerheter och en nöjd hund får du på köpet. Kan det bli bättre?

Läs också: Festfilé med kantareller

Lättast hittar du den här sortens kursverksamhet om du letar bland småannonserna i hundtidningarna eller om du frågar på den lokala brukshundklubben. Det finns även böcker i ämnet kantarellsök om du hellre vill försöka att träna på egen hand.

Dansa med hundar

Älskar du att dansa? Dansa med hunden! Låter det märkligt? Då bör du ta en titt på en av sporterna inom hundvärlden, nämligen freestyle. Du komponerar ett eget program till din favoritmusik och jag lovar att hunden kommer att älska detta lika mycket som du. Fördelen är att du kan träna alla de olika delmomenten inomhus, perfekt sysselsättning när regnet smattrar mot rutorna. Åk till någon av kennelklubbens större utställningar, där brukar det hållas uppvisningar i freestyle.

Du ser, det finns ingen ursäkt för att sitta och slappa när du har en fyrfota kompis vid din sida. Ut och ha roligt!

Veckans PS: Tro inte att fästingfaran är över nu när hösten kommit! Cirka sex grader och lite fuktig luft är allt som krävs för att fästingen ska vara aktiv. Så glöm inte att förnya fästingskyddet trots att vädret blivit svalare. Ta även för vana att ögna igenom hunden i jakt på dessa små odjur. Det finns nämligen inget fästingskydd som är 100 procent säkert. Även om en del ligger väldigt nära. Men ju mera effektivt, desto starkare är medlet och desto fler biverkningar kan du få på din hund. Klåda, utslag, hårlöshet och neurologiska symtom är något av det din hund kan råka ut för. Gräsligt? Jag håller med, men trots allt är biverkningarna avgjort lindrigare än fästingburna sjukdomar som tyvärr blir alltfler och allt vanligare.

Text: Ursula Wilby (hunduppödare och kattvän)


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…