Annons
Annons


Danskar festar så in i Norden


Många danskar har inget emot att deras grannar spelar hög musik natten igenom, norrmän kan prata med sina grannar längst och svenskar håller bäst koll på hemmet när deras grannar är bortresta. Det visar en ny undersökning som Trygg-Hansa har genomfört.

Annons

Trygg-Hansa har frågat drygt 5 000 svenskar, danskar och norrmän, samt 1 000 britter, om hur de ser på sitt boende och relationen till sina grannar.

Gilla Allas.se på Facebook

• 30 procent av danskarna har inget emot att deras grannar spelar hög musik hela natten om de har fest på en fredag eller lördag. Bland svenskar och norrmän föredrar 35 resp 34 procent att det blir tyst senast klockan ett..

• 47 procent av norrmännen och 37 procent av svenskarna kan prata med sina grannar hur länge som helst om de stöter på dem på gatan eller i farstun. 53 procent av danskarna håller helst pratstunden under 10 minuter.

• 73 procent av svenskarna anser att man bör kontakta sin bortresta granne inom en halvtimme om dennas hem- eller billarm börjar tjuta. Var tionde skandinav tycker inte att man bör kontakta grannen alls.

• 3 av 10 (32 procent) danskar tycker att det är helt okej att en granne ber om enklare tjänster (vattna blommor, hämta posten, skotta snö etc.) mer än en gång i veckan, jämfört med 15 procent av svenskarna och 18 procent av norrmännen. 65 procent av norrmännen tycker att en granne inte bör be om hjälp mer än varannan vecka.

• Den som lånar något av sin granne bör återlämna det inom en vecka – det anser 7 av 10 personer och det gäller alla länderna.

Även Storbritannien undersöktes i studien, och resultaten visar att britternas tålamod med sina grannar i många avseende var lägre än skandinavernas. Bland annat så tycker enbart 6 procent av britterna att det är okej att spela musik efter midnatt, och enbart 15 procent kan tänka sig att prata med sina grannar i mer än 10 minuter.


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…