Annons


Garbo-staty på hemlig plats!

En staty till Greta Garbos minne, Statue of Integrity, reses nu långt inne i djupa skogen. Detta för att hylla denna världens mest kända svensk, samtidigt som hon ska få fortsätta att vara ifred.


Garbo statyn, Statue of Integrity, sittandes ifred i skogen. Skapad av konstnären Jón Leifsson.

Garbo statyn, Statue of Integrity, sittandes ifred i skogen. Skapad av konstnären Jón Leifsson.

Statue of Integrity reses för att hon ska få sitta för sig själv och njuta av stillheten på en plats vald för att det är så vacker svensk ödslig, folktom skog. Och för att platsen där statyn står faktiskt heter Stockholm – så hon får med sina rötter.

Garbo-utställning

En staty och placering som uppskattas starkt av årets mottagare av Garbo-sällskapets pris, Lars Nordin, också aktuell som utställare av sin stora Garbo-samling på Fotografiska muséet i Stockholm.

Annons

– Greta Garbo älskade Sverige och släppte aldrig kontakten med hemlandet. Att hon nu blir hyllad genom en staty, som föreställer henne sittandes med rofyllt ansikte blickandes ut över en naturskön plats, det känns verkligen fint och passande, säger Lars Nordin som fått stor medial uppmärksamhet för sin samling.

Abrupt avslut på karriären

Greta Garbo är en av filmvärldens främsta ikoner och en av de allra största Hollywoodstjärnorna genom tiderna. Lika känd som för sina filmroller och sitt utseende blev hon för sitt tillbakadragna och hemlighetsfulla liv. Efter ett abrupt avslut på filmkarriären försökte Garbo hålla sig bortom kamerornas räckvidd, vilket väckte en allt större nyfikenhet om mystiken kring hennes liv, hon som förutom sin filmstjärneberömmelse också var känd som den rikaste kvinnan i USA som själv tjänat ihop sin förmögenhet.

Nobbade Oscar

Hon fick efter avslutad karriär även en Heders-Oscar, vilken hon givetvis inte personligen kom och tog emot.

Hon ville vara ifred, hon värnade sin integritet. I samband med utställningen Bilden av Garbo på Fotografiska muséet vill muséet också hylla Greta Garbo genom att resa en staty till hennes minne. Med tanke på hur skygg och tillbakadragen Greta Garbo var görs det på en ytterst folktom plats, långt bort från strålkastarljuset. Nämligen djupt inne i en svensk skog.

Passar i skogsglänta

Statyn är skapad av konstnären och islänningen Jón Leifsson, som verkar i Skåne och han tycker att det är ett spännande projekt då man ofta tänker att en staty ska stå på ett stort torg, men det här är helt tvärtom.

– Jag har verkligen fått bekanta mig med den här damen och när man läser på om henne så förstår man att hon var en sån som vill leva sitt eget liv. Så statyn passar sig verkligen bra i en liten skogsglänta någonstans, säger Jón Leifsson.

Klicka på länken och känn friden du också.

www.statueofintegrity.se

Fakta Statue of Integrity:

  • Skapad av konstnären Jón Leifsson
  • Statyn är gjord i betong
  • och måtten är följande: h:1,8mb: 1,15 ml: 1,65 mvikt: ca 500 kg

Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Här berörs många sinnen. Vår restaurang med växtriket samt hållbarhet i fokus är prisbelönt, och vi är en av Sveriges mest populära turistmål. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige. ”Photography is the technology to capture life. We provide and support life worth capturing”.


(18)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…