Annons
Annons


Därför blir vi tjockare med åren

Känner du att det blir allt svårare att hålla magen platt och kärlekshandtagen borta? Då kan det bero på åldern.


feet of a woman on bathroom scales

Det är inte bara inbillning eller en dålig ursäkt när vi känner att det är svårare att gå ner i vikt nu än när vi var yngre.
En japansk studie, som publicerats i tidskriften The FASEB Journal, visar att den del av kroppen som ska hjälpa till att förbränna fett bli mer ineffektiv med åldern.

Annons

I kroppen har vi två typer av fett – vitt och brunt. Och det var bara det bruna fettet som forskare från universitetet i Shizuoka fokuserade på när de gjorde studier. Det bruna fettet är också känt som det goda fettet eftersom det bidrar till att bilda energin som bränner vitt fett.

Gilla Allas.se på Facebook

Forskargruppen upptäckte att med åldern var det bruna fettet mindre aktivt, det var inte längre så vara så effektivt i fettmetabolismen.

– Ett typiskt klagomål är att äldre människor måste anstränga sig dubbelt så mycket med diet och motion för att uppnå ens hälften av de resultat som yngre får. Nu har vi fått en förklaring till varför det är så – vårt bruna fett slutar att fungera med åldern, säger Gerald Weissmann, professor och redaktör för The FASEB Journal.

Forskargruppen upptäckte att det verkade vara var en särskild gen som hade inverkan på hur väl det bruna fettet fungerade. Men man har fortfarande inte hittat någon lösning på hur man kan förhindra att det bruna fettet sätts ur spel med tiden.

– Tills det har utvecklats en metod för att förhindra det måste vi istället äta mer sallad och magert protein och springa längre på löpbandet än våra yngre medmänniskor, säger Gerald Weissmann.


(52)
(0)


Annons

  • intealls

    Varför är då så många unga så feta. Många ser helt förfärliga ut.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…