Annons
Annons


Därför bör doktorn få veta: BDSM-sex

Trots Fifty Shades-tider riskerar BDSM-utövare att få sämre vård eftersom doktorn inte får veta hela sanningen.


bdsm

BDSM-sex*. Nästan på var mans eller kvinnas tunga, ibland kropp och i deras sovrum idag. En sexuell inriktning bland många, som alltfler testar. Eller åtminstone vill testa.

Men fram tills filmen Fifty Shades of Grey kom förra året, och innan dess böckerna av E.L James, var BDSM något väldigt exotiskt och udda.

Annons

Vår tröskel för vad som är normalt har höjts sedan Christian Grey, Anastasia Steele och deras heta kärlekshistoria gjorde entré i våra liv.

Trots det visar forskning att fler än hälften av BDSM-utövare undviker att berätta hela sovrumssanningen för sin doktor på grund av skam, rädsla för fördömande och i värsta fall, som en person i undersökningen uttryckte det: rädsla för att hennes pojkvän skulle riskera att åka i fängelse för misshandel om hon berättade.

Men utan att ha hela bilden klar för sig är det svårt för en läkare att göra en adekvat bedömning av patienten såklart och därmed riskerar BDSM-utövare att få sämre vård.

I Sverige arbetar RFSL för att människor med olika sexuell inriktning ska ha tillgång till samma rättigheter som den övriga befolkningen.

*BDSM står för bondage/disciplin, dominans/submission (underkastelse) och sadomasochism. Begreppet innebär att samtyckande personer gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten. Källa: RFSU

Av Agata Garpenlind Cronqvist

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…