Annons
Annons


Därför bör du ta det lugnt med energidrycken!

Dricker du energidryck för att boosta din energi? Tänk dig då för igen. Drycken kan vara farlig för dig. Och mycket farlig för barn.


energidryck

En undersökning från Fødevarestyrelsen, det danska livsmedelsverket, visar att 42 procent av av de som dricker energidrycker har känt av biverkningar. Dricker du för mycket av vissa sorters energidryck kan du bli koffeinförgiftad, skriver den svenska Socialstyrelsen.

Annons

Energidrycker innehåller vanligtvis mycket koffein och socker, vilket gör dig piggare. Samtidigt kan en hög konsumtion ge skadliga biverkningar och  trigga en rad följdsjukdomar.

Gilla Allas.se på Facebook

Den höga koffeinhalten  kan ge:

Sömnbesvär
Depression och ångest
Allergiska reaktioner
Hjärtklappning
Rastlöshet
Huvudvärk och migrän
Diarré
Kräkningar
Förhöjda halter av  stresshormoner
Beroende

Energidryck och läsk kan dessutom kan öka risken för följdsjukdomar som:

Fetma
Typ 2-diabetes
Karies
Tanderosion
Det är det höga sockerinnehållet som är boven. Och energidryck innehåller i snitt 10 till 30 procent mer socker än läsk och säljs idag allt oftare i större 50 centiliters burkar.

Följ dessa råd som Socialstyrelsen ger angående energidryck:

Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt.
Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.
Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter som hjärtklappning och huvudvärk av koffein än vuxna.
Gravida bör inte få i sig mer än högst 300 milligram koffein per dag, cirka tre koppar svenskt bryggkaffe eller maximalt sex koppar svart te. En kopp är ungefär 2 dl. En burk energidryck på 250 ml med en koffeinhalt 320 mg/l som är den vanligaste halten i energidrycker i Sverige, motsvarar i koffeinmängd ungefär en kopp bryggkaffe på 1,5 dl..

Av Agata Garpenlind Cronqvist
Foto: Shutterstock
Källor: Fødevarestyrelsen, Socialstyrelsen


(944)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…