Annons
Annons


Därför firas ”Förssta tossdan i mass”

Allt började med att ett syskonpar bad sin utflyttade faster säga ”första mars” på småländska. Nu har "fössta tossdan i mass" blivit den småländska dialeketens inofficiella högtisdag och ska helst firas med en "massipantåta".


För många år sedan flyttade Jonas Sveningssons faster från Småland till Alingsås. När en av hennes kolleger bad henne förklara vilken dag som kom efter den sista februari fick denna till svar att det var den ”fössta mass”.

Annons

– Det där blev en grej för mig och min syster och vi la till tossdan så det blev fössta tossdan i mass. Vi hörde av oss till varandra på dagen och så, berättade Jonas Sveningsson för Barometern 2016.

Bild: Facebook

Bild: Facebook

2010 startades också Facebooksidan ”Fössta Tossdan i Mass” och sedan dess har fenomenet bara växt.

”Fössta Tossdan i Mass firas tack vare en ur dialektsynpunkt sällsynt lämplig kombination av ord innehållande det kontroversiella ljudet ‘rs’.
 Mängder av svenska dialekter anser att ‘rs’ ska uttalas med ett slags ‘sch’-ljud, medan vi med ursprung från delar av södra Sverige väljer att strunta i r-et”,
står det på Facebook-sidan.

Inofficiell nationaldag

I dag ser många dagen som Smålands egen (inofficiella) nationaldag.

För vissa småländska konditorier – särskilt i Jönköpingstrakten om man ska tro SVT Småland – är det en riktigt hektisk dag eftersom högtiden förstås bör firas med en massipantåta.

Ikea: Vill självklart uppmärksamma

Till och med möbeljätten Ikea – men säte i småländska Älmhult – har haka på trenden. Dagen till ära serverar de särskilda massipanbakelser.

– Ikea är ett företag med rötterna djupt rotade i Småland. Älmhult är och förblir hjärtat av IKEA, det var där Ingvar Kamprad grundade företaget 1943 och det är där vår historia, vår kultur och våra värderingar har sina rötter. Självklart vill vi uppmärksamma fössta tossdan i mass för att fira denna fantastiska plats! säger Malin Sennevall, presskontakt för Ikea Sverige.

Skaparen Jonas Sveningsson har tidigare sagt till Barometern att ”Fössta tossdan i mass” kanske borde bli en officiell helgdag. Framförallt är han glad över hur dagen börjat leva sitt eget liv och fått ordentlig spridning.

– Det är ju rent trams på många sätt, men det är samtidigt roligt för många hajar till och fattar direkt vad det handlar om. Det är så karaktäristiskt småländskt uttal.

Läs också: Så gör du en klassisk prinsesstårta – recept!

Tips inför firandet

  • Gör om ”rs”-ljud till ”ss”!
  • Köp ostkaka!
  • Spela musik från dialektområdet!
  • Kolla på Emil i Lönneberga (trots låtsasdialekten)!
  • Memorera Hallands och Smålands större floder (Vi ska äta, ni ska laga)!

Av Helena Sjögren
Källa: Fössta Tossdan i Mass-Facebooksida


(53)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…