Annons
Annons


Därför har Mexico installerat ”penissäten” i tunnelbanan

Mexikanska myndigheter vill väcka debatt kring problemet med sexuella trakasserier i kollektivtrafiken. Initiativet har både hyllats och sågats.


Det var många i Mexico City som höjde på ögonbrynen när de skulle pendla till jobbet denna vecka. I tunnelbanevagnarna har myndigheterna nämligen låtit installera speciella säten utformade som en naken manlig kropp – med en penis vilande på sittdelen.

Annons

”Penissätena” är ett udda grepp för att väcka uppmärksamhet kring sexuella trakasserier i kollektivtrafiken, något som många mexikanska kvinnor får utstå dagligen. Detta problem, sprunget ur den starka mexikanska machokulturen, ses som ett allvarligt hot mot kvinnors säkerhet i landets huvudstad.

Läs även: Linnéa sextrakasseras och mordhotas – hänger ut männen på Instagram

Bredvid de nya sätena i tunnelbanan sitter en lapp med texten: ”Det må vara obekvämt att sitta här, men det är ingenting jämfört med det sexuella våld kvinnor dagligen tvingas stå ut med under sina resor”. Mexico Citys tunnelbana blev i en undersökning av YouGov 2014 utsedd till världens sämsta när det gäller kvinnlig säkerhet.

Initiativet med de nya sätena har fått blandade reaktioner – vissa tycker att det är bra, medan andra anser att det förlöjligar problemet och stigmatiserar män.

Se en video om projektet här:


Av Malin Karlberg/Femina
Källa: DN.se

LÄS OCKSÅ


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…