Annons
Annons


Forskaren: Därför kan du inte sluta äta chips

Ett, två, tre… fjorton chips. När du väl har börjat är det svårt att sluta. Nu vet forskarna varför.


Chipsskålar.

Chips är beroendeframkallande, visar ny forskning.

Ett chips blir snabbt till flera och munnen slutar inte tugga förrän skålen eller påsen är tom. Alltid samma sak. Varför är det så?

Svaret är faktiskt ganska enkelt. Det visar ny forskning, skriver svt.se, och förklarar att det är hjärnans belöningssystem som spelar kroppen ett spratt.

Annons

– Det är 27 områden i hjärnan kopplade till hjärnans belöningssystem som aktiveras när vi äter potatischips, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare verksam vid Uppsala universitet.

Läs också: Gör egna chips – som är nyttiga!

Ger lyckorus

Genom att studera hur hjärnan reagerar i samband med intag av föda kunde forskarna se att chips hade särskilt stark effekt på belöningssystemet.

Chips utlöser dopamin, den signalsubstans som ger kroppen ett lyckorus – en belöning vi minns och vill ha mer av. Efter en veckas chipsknaprande kunde forskarna se tydliga förändringar i hjärnans belöningssystem, något som kunde tolkas som ett beroende.

Om vi dessutom dricker läsk till chipsen kan effekten förstärkas ytterligare, enligt forskarna. Värst är coca-cola.

– Raffinerat socker och koffein ger en kick och ett förstärkt minne av upplevelsen, vilket kan påverka beroendet. Därför är det inte bra för barn att serveras just colaläsk tillsammans med chipsen, säger Helgi Schiöth till samma källa.

Läs också: Så många sockerbitar stoppar du i dig – utan att veta om det!

Källa: SVT.
Av Jennie Sandberg/MåBra


(492)
(0)


Annons

  • Kjell Isaksson

    Hjärnan längtar efter den kost vilken skapar grå axon hjärnsubstans, istället ger vi hjärnan pizza-kebab-lösgodis vilka skapar fettbaksmölla att äta ännu mer hjärnans skräpmat


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…