Annons
Annons


Därför kan du inte sluta titta på mobilen

Vi är alla drabbade mer eller mindre – av mobilberoendet. Nu vet forskarna varför. Och det är inte vårt fel…


Kvinna sitter med sin mobil.

Inte många kan släppa mobilen nuförtiden…

Tycker du det är omöjligt att bortse från meddelanden som piper i din mobil? Kollar du telefonen så fort du inte har annat att göra? Eller trots att du har annat att göra? Då beter du dig som de flesta av oss.

Annons

Mobilberoendet har blivit ett utbrett samhällsfenomen. Men det är inte ditt fel, visar forskningen. Den skyldige är dopamin.

Dopamin är en signalsubstans som utsöndras när du fingrar på din mobil och som är avgörande för många funktioner såsom tänkande, motorik, vakenhet, humör, uppmärksamhet, motivation, sökande och belöning. Dopamin gör att du känner glädje, lust och njutning.

Stimulerar sökandet

Den senaste forskningen visar att dopamin också uppmuntrar ett målinriktat sökbeteende i dig för att hitta nya njutningar. Denna drift är stark, och bara för att du funnit en njutning slutar du inte leta efter nästa.

I din mobil får du omedelbar tillfredsställelse av behovet att söka och finna njutning. Du hittar svar på det mesta och får snabb respons i sociala medier. Ljud från meddelanden som ger en fingervisning om att nya njutningar är att vänta förstärker beroendet.

Eftersom dopaminsystemet inte har någon inbyggd mättnad kan du inte sluta söka. Hur många gånger har du inte letat efter något på nätet, hittat svaret, och ändå fortsatt leta efter nya spännande sidospår?

Skapar utmattning

Även oförutsägbarhet stimulerar dopaminet. När nya, oväntade saker dyker upp i mobilen triggas systemet. Du vill ha mer, mer, mer…

Denna konstanta stimulering är dock mycket utmattande. Att stänga av mobilen eller åtminstone signalerna som vittnar om nya meddelanden är därför experternas bästa råd. Hjärnan behöver vila. Vi behöver inte vara tillgänglig hela tiden.

Läs också: 5 mobiltrender som slår igenom 2016

Källa: Psychology Today
Foto: Denys Prykhodov/Shutterstock.com

LÄS OCKSÅ


(10)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…