Annons
Annons


Därför kan svenskarna inte vara utan kräftskivan!

Kräftskivan står för dörren och snart också hela släkten. Tungt eller trevligt? En ny undersökning visar att svenskar är ett mycket traditionsbundet folk.


Kräftor på ett bord.

Traditionella sammankomster värderas högt av svenskarna.

Säsongen för kräftskiva är i full gång. En ny undersökning utförd av analysföretaget Novus visar att svenskarna värderar sina traditioner högt. Generellt uppskattar alla svenskar att umgås med familjen, speciellt vid högtider.

Annons

I undersökningen uppger närmare 7 av 10 att återkommande familjetraditioner som jul, påsk, midsommar – och även kräftskiva – är viktiga. Överlag föredrar varannan svensk att äta middag och umgås med sin familj, framför att enbart äta med sin partner eller vänner.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det är intressant att se att samtidigt som vi människor har blivit mer mobila och familjer sprids ut på ett sätt som de inte har gjort tidigare, så är behovet av att samla familjen starkt, säger Ann-Louise Paulsson, marknadsansvarig och släktforskare på Ancestry.

Olika mellan könen

Dock tycks män och kvinnor känna olika inför högtider och dess medföljande middagar. Bland kvinnorna säger 68 procent att traditioner är mycket viktiga medan bara 63 procent av männen värderar dem lika högt. 6 procent av männen uppger till och med att de hellre äter middag själva än tillsammans med familjen.

Det också mest kvinnor som utanför högtiderna äter middag med sina släktingar. 28 procent av kvinnorna äter tillsammans med sina släktingar minst en gång i veckan, medan bara 19 procent av männen äter med sina släktingar lika ofta.

– Det är tydligt hur viktig familjemiddagen är för oss idag, inte minst för kvinnor. Kanske finns det en annan förklaring till de senaste årens ökade intresse för mat och matlagning mer än att det bara beror på att svenskarna gillar god mat. Vi vill helt enkelt umgås mer med vår familj, säger Ann-Louise Paulsson.

Traditioner i siffror

  • 66 procent tycker att familjetraditioner är viktiga.
  • 56 procent äter helst middag med sin familj, framför vänner och partner.
  • 68 procent av kvinnorna tycker att familjetraditioner är viktiga.
  • 63 procent av männen tycker att familjetraditioner är viktiga.
  • 6 procent av männen äter helst middag ensam.
  • 3 procent av kvinnorna äter helst middag ensam.


Så föddes kräftskivan

  • Kräftskivan är till skillnad från andra högtider som jul och påsk en ung tradition i Sverige. Firandet uppkom under slutet av 1800-talet och spreds från överklassen ut till svenska folket.
  • Festligheterna uppstod som en följd av förbudet mot kräftfiske som rådde i Sverige mellan november till augusti. Därifrån har festen utvecklats till en högtid som lever kvar trots att förbudet upphävdes 1994.
  • Kräftsupen, som den först kallades, fick sitt moderna namn under 1930-talet.

Läs också: Så mycket spenderar vi på kräftskivan

Undersökningen är utförd av analysföretaget Novus på uppdrag av Ancestry.


(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…