Annons


Därför ska du låta barnen vara vakna efter läggdags

Att bestämma en viss tid som barnen ska vara nedbäddade för kvällen är en fin tanke, men verkligheten är inte sällan en annan. En ny studie visar dock att det kan finnas fördelar med att låta de små vara vakna efter läggdags.


Klockan är slagen, men ditt barn vägrar att gå och lägga sig. Det finns helt klart roligare saker att göra än att natta en envis liten – och en ny studie visar att det kanske heller inte är värt allt besvär.

Annons

 

Läs också: 5 vanor alla föräldrar bör lära sina barn

Att göra motstånd när det vankas läggdags brukar kunna öka med åldern och peakar när barnet är mellan två och fyra år. Och även om barn behöver mer sömn än vuxna är de betydligt mer flexibla kring tider, enligt författaren Maggie Hoerth-Baker, på Five Thirty Eight Science and health.

Är inte trötta

En anledning till att de vägrar låta sig nattas en viss förutbestämd tid kan vara att de helt enkelt inte blivit trötta ännu.

Gilla Allas.se på Facebook

Faktum är att det inte finns någon biologisk anledning till att barn måste sova en viss tid på kvällen, enligt Maggie Hoerth-Baker. Fenomenet ”läggdags” har istället att göra med våra sociokulturella förväntningar och baseras ofta på att föräldrar har en föreställning av hur och när barnet ska sova.

Läs också: Därför är det nyttigt för barn att ha tråkigt ibland

I en schweizisk studie visade det sig att barnens motvillighet till att gå och lägga sig en viss tid minskade, efter att föräldrarna gått med på att låta dem vara vakna längre.

Att skjuta på tiden för läggdags resulterade i mindre frustration för både barnen och föräldrarna, var sammanfattningen av studien.

Text: Mikaela Råberg
Källa: Science of us, Five thirty eight Foto: IBL
Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

Ny forskning: Bebisar sover bättre i eget rum


(40)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…