Annons
Annons


Därför ska du låta dina barn leka med maten

Brukar dina barn leka med maten? Då ska du låta dem göra det i fortsättningen också. Forskare menar nämligen att barnen kan bekanta sig med nya smaker genom lek.


Föräldrar behöver inte längre säga till sina barn att inte leka med maten vid matbordet. Ny forskning visar nämligen att barn som får röra och leka med maten även tenderar att äta upp den. Enligt studien hjälper leken barnen att äta mat de varit motvilliga att äta tidigare.

Annons

Forskarna vid De Montfort University utförde experimentet tillsammans med 62 förskolebarn i åldrarna tre till fyra. Barnen delades in i tre olika grupper och deras föräldrar hade under en veckas tid inför testet skrivit upp deras intag av frukt och grönt.

Att leka maten gör att barnen också bekantar sig med nya smaker, menar forskare. Bild: IBL Bildbyrå

Att leka maten gör att barnen också bekantar sig med nya smaker, menar forskare. Bild: IBL Bildbyrå

Indelade i grupper

I en av grupperna fick barnen skålar med frukt och grönt och blev ombedda att återskapa bilder ur en barnbok med dem. I en annan grupp fick barnen leka med pompoms, glitter, fjädrar och andra liknande material. Den tredje gruppen barn fick leka en liknande lek som den första gruppen, men det var en av forskarna som rörde maten istället för barnen.

Inga barn blev uppmanade att äta av maten under själva lekens gång, men efter lekarna blev barnen tillfrågade om de ville smaka på maten och då var det flest barn i den första gruppen som smakade. Störst ska nyttan ha varit när det kom till kiwi och granatäpple, frukter som var mindre bekanta för barnen.

Att låta barnen leka med maten är bra, enligt forskarna. Bild: IBL Bildbyrå

Att låta barnen leka med maten är bra, enligt forskarna. Bild: IBL Bildbyrå

Pressa inte barnet

”En förklaring är att barnen hade tid att bekanta sig med och interagera med maten. Det skulle tyda på att exponering inte endast måste basera sig på smak”, säger en av forskarna till Daily Mail.

Forskarna påpekar att det är viktigt att inte pressa barnet, utan att istället låta dem leka eftersom att den typen av aktiviteter kan öka chanserna för att barnet vågar smaka på mat.

Av: Nanna von Knorring

Foto: Shutterstock

Källa: Daily Mail

LÄS OCKSÅ


(88)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…