Annons
Annons


Därför tror vi att fredagen den trettonde betyder otur

Många undviker att flyga och ser upp en extra gång innan de går över gatan på fredagen den trettonde? Men visste du varför vi förknippar den dagen med otur?


Fredagen den trettonde betyder otur – det får vi lära oss sedan barnsben. Och även om just kombinationen av veckodagen fredag och talet 13 är en relativt modern konstruktion, har de två var för sig ansetts bringa otur och olycka under många hundra år, enligt Institutet för språk och folkminnen.

Annons
I dag är det fredagen den trettonde. Är du vidskeplig?

Är du vidskeplig?

Fredag är en dag som vi nuförtiden förknippar med starten på helgen, då man umgås med vänner eller familjen och har fredagsmys. Men så har det inte alltid varit – i äldre folklig tradition ansågs fredagen vara en riktig otursdag vilket har kopplingar till Bibeln där det berättas att Jesus korsfästes på det som kallas långfredagen. Förr i tiden fanns det flera saker man enligt tradition gjorde bäst i att undvika på fredagar – som att resa, flytta, påbörja ett nytt arbete, ge bort pengar eller ställa till med dop.

Den trettonde gästen

Talet 13 har något av ett magiskt skimmer över sig och anses på många håll i världen föra såväl lycka som olycka med sig, skriver Institutet för språk och folkminnen. I västvärlden förknippas siffran ofta ihop med otur och olycka och också det anses ha kopplingar till det som står i Bibeln om att det var 13 personer runt bordet under Jesus sista måltid. Judas Iskariot, som i Bibeln var den som förrådde Jesus, anses vara den trettonde personen.

I Bibeln berättas att Judas Iskariot var den trettonde gästen på den sista måltiden innan Jesus korsfästes.

I Bibeln berättas att Judas Iskariot var den trettonde gästen på den sista måltiden innan Jesus korsfästes.

Men också i den nordiska mytologin finns en historia om den oturliga siffran 13. Svekets och ondskans gud, Loke, sågs ha kommit som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall. Väl där ska han enligt mytologin ha lurat Höder att mörda sin bror Balder.

Fobin har ett eget namn

Också i dag finns det tecken på att vi fortfarande ser siffran som ett oturstal. Till exempel händer det att hotell undviker att ha rum med nummer 13 och att flygbolag hoppar över stolsraden med det numret.

Fredagen den trettonde lever i allra högsta grad kvar som en del av vår vidskeplighet också i dag. Populärkulturen har gjort sitt för att spä på det – exempelvis böcker som romanen ”Friday, the Thirteenth” av Thomas L. Lawson och skräckfilmssviten ”Fredagen den 13:e” som numera är i det närmaste kultförklarad.

Skräckfilmsserien om fredagen den trettonde har blivit kultförklarad.

Skräckfilmsserien om fredagen den trettonde har blivit kultförklarad.

De flesta tar kanske inte jätteallvarligt på all vidskepelse kring fredagen den trettonde, men det finns de som gör det och det finns till och med ett namn för rädslan – paraskavedekatriafobi. I år inträffar fredagen den trettonde två gånger – nu i januari och i oktober.

Av: Minna Wallen Widung
Källa: Institutet för språk och folkminnen

Läs också: Astrologen avslöjar hemligheten bakom lyckotal

Kom ihåg siffrorna 5, 3 och 2.


(24)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…