Annons
Annons


Född 2010 – de fem första åren!

Småbarnsår, sömnlösa nätter, vardagspussel och kärlek präglar vårens fem nya avsnitt av dokumentärserien Född 2010. Den nya säsongen är en fortsättning på seriens första säsong som följde barnens födelse och första levnadsår.


Familjerna i Född 2010. Foto: Malin Korkeasalo, Martina Iverus

Familjerna i Född 2010. Foto: Malin Korkeasalo, Martina Iverus

Det är återigen dags för fem nya timmeslånga avsnitt av ”Född 2010” – dokumentärfilmsprojektet som följer nio barn som föddes i Sverige 2010. Serien följer nio familjer och ger oss barnens uppväxtberättelser.

Annons

Dokumentären vill skildra vad barnen och familjerna har gemensamt och vad som skiljer dem åt och på så sätt ge en bild av hur det kan vara att växa upp i Sverige på 10-talet. Barnen och deras familjer bor på olika ställen i Sverige och lever vitt skilda liv.

Trassliga småbarnsår

Den här gången får vi följa familjerna under de lite trassliga småbarnsåren. I vårens säsong skildras barnens andra till femte år i livet.

Gilla Allas.se på Facebook

I första programmet flyttar Angelo och hans unga mamma Alexandra hemifrån. Hon har blivit kär i en ny kille, Johan, som hon varit ihop med i en månad. I Farsta har Jacks mamma Sara börjat längta efter en partner att dela vardagen med.

Konkurrens

Hilma är yngst i en familj med fem barn i Järna. När Hilma föddes blev familjens tidigare minsting storasyster och det växer fram en syskonkonkurrens mellan systrarna. Och i Baxters familj på Södermalm i Stockholm pusslar föräldrarna Lovisa och Hans för att få ihop småbarnslivet med träning, resor och stora steg framåt i karriären.

Fortsättning

SVT planerar att fortsätta följa och berätta om barnen och familjerna i framtida säsonger. Hela första säsongen av dokumentärserien finns att se i SVT play från den 10 april.

Född 2010: Tisdag 12 april, kl 21.00 i SVT1

Här är alla familjerna i Född 2010:

 • Hilda-Lis familj – Värmdö, Stockholm
  Hilda-Li är Calle och Helenas andra gemensamma barn. Familjen består av Helenas två äldre barn sedan tidigare, Vincent och Morris, och de två yngre barnen Toste och Hilda-Li. När Hilda-Li föds blir hon den första dottern i familjen och det är något som Calle och Helena funderar mycket på. De vill inte att Hilda-Li ska uppfostras som en flicka utan som en människa. Men det är inte så lätt att följa sina ideal.
  I den här säsongen har Vincent och Morris blivit tonåringar och Hilda-Li och Toste har växt upp med bara 17 månader åldersskillnad mellan sig. Det är alltid full fart hos Hilda-Lis familj på Värmdö och det är ständigt en kamp att få tiden och pengarna att räcka till två olika kullar barn med olika behov.
 • Ludvigs familj – Lund, Skåne
  Maria
  blev gravid med hennes och Ediths första barn, Ludvig, via en donator i Sverige. Edith, som har sina rötter i Chile, är politiskt aktiv och Ludvig föds strax efter valet 2010 – ett val då ett främlingsfientligt parti tar sig in i riksdagen. Något som oroar båda mammorna.
  Sedan vi träffade dem sist har både Edith och Maria börjat jobba igen. Att kombinera karriär och sömnbrist är inte alltid ett enkelt koncept, men mammorna försöker på olika sätt att lösa vardagspusslet. Helt oväntat blir Edith av med jobbet, men får under arbetslösheten mer tid tillsammans med Ludvig. Hon lägger även energi på att jobba med Moderaternas valkampanj inför valet 2014. Ludvig växer upp med två föräldrar som pratar politik vid middagsbordet och redan i fyra årsåldern har han full koll på vad statsministern heter. Till slut får Edith jobb igen och småbarnsåren börjar ta slut – framtiden ser ljus ut.
 • Baxters familj – Södermalm, Stockholm
  Hans
  och Lovisa har två barn, Baxter och Sixten, som föddes tätt inpå varandra. Hans har tre barn sedan tidigare.
  I säsong två har Lovisa varit mammaledig med Baxter samtidigt som hon har fått bra fart på sin karriär som personlig tränare och hennes träningsblogg växer så det knakar. Både Lovisa och Hans har sagt upp sig på sina jobb och startat företag tillsammans. Familjen fortsätter att pussla minutiöst för att få tiden att gå ihop – det krävs om man ska hinna träna, se världen och ta sig framåt i karriären.
 • Angelos familj – Tidaholm, Västra Götaland
  Alexandra
  fick Angelo när hon var 17 år och bodde hemma hos sin mamma. Angelos pappa var under första tiden mycket frånvarande och det var en stor besvikelse för Alexandra.
  Sedan vi träffade familjen sist har Alexandra träffat en kille – Johan. Efter att de har varit ihop i en månad flyttar hon och Angelo hemifrån och in i en lägenhet tillsammans med Johan. Alexandras mamma Annika känner att allt går för snabbt eftersom det unga paret känt varandra en så kort tid. Efter en liten tid tillsammans i den nya lägenheten blir Alexandra gravid. Angelo vill ha en lillebror och blir jättebesviken när han får reda på att det är en lillasyster, men till slut lägger sig besvikelsen och Angelo blir en stolt storebror. Angelos biologiska pappa finns fortfarande inte med i hans liv och efter ett tag börjar Angelo att kalla Johan för pappa. Alexandra är osäker på hur och när hon ska berätta för Angelo att han har en annan biologisk pappa än systern Mila.
 • Nicoles familj – Rågsved, Stockholm
  Nicole är Monicas och Josés tredje gemensamma barn, Monica har två barn sedan tidigare. Förväntningarna på att allt kommer att bli annorlunda nu när de får en sladdis är stora – de siktar på att ta det lite lugnare med bebisen än vad de har gjort med de andra barnen. Familjen har rötterna i Chile.
  I vårens säsong av Född 2010 visar det sig att det inte var så lätt att få en sladdis som familjen trodde. Monica och José klarar inte av sin relation så José flyttar ut från deras gemensamma hem och Monica flyttar ensam med barnen från lägenheten i Rinkeby till ett radhus i Rågsved. Både Monica och José saknar familjelivet och börjar ifrågasätta separationen.
 • Jacks familj – Farsta, Stockholm
  Jacks mamma Sara hittade inte den rätte i tid och bestämde sig för att bli gravid med hjälp av en donator i Danmark. Sara kämpar hårt som ensam förälder för att klara en tuff vardag med allt från dop till dagis. För att få lite mer hjälp bestämmer hon sig för att hon och Jack ska flytta från innerstan till Farsta för att komma närmare mormor och morfar. Hösten 2011 får familjen ett smärtsamt besked – Jack har en fått en tumör och behöver opereras.
  I vårens serie blir Jack friskförklarad, tumören visade sig vara godartad. Sara får fortsatt hjälp med barnpassningen av sina föräldrar som gärna bistår. Utan deras hjälp hade Sara inte fått ihop livet som heltidsarbetande, ensamstående förälder. Det är svårt att få ihop vardagspusslet som det är, men efter att Sara fick Jack växer hennes längtan efter att träffa en partner att dela vardagen med. Det är bara svårt att få tiden att gå ihop – hur ska man hinna dejta när man jobbar heltid och är ensamstående?
 • Liams familj– Norrskedika, Östhammar
  Liam är Tove och Johns första barn. Tove stannar hemma och är mammaledig och John försörjer familjen genom sitt jobb som lastbilschaufför.
  I säsong två bor familjen kvar i Norrskedika och Tove väntar parets andra barn. Liam verkar inte så intresserad av att familjen väntar tillökning, men när lillebror väl har fötts reagerar han genast – först med lite försträckt blygsel och sedan med avundsjuka. Det är inte alls särskilt roligt att behöva dela allt med någon annan. Det blir tydligt för både Tove och John att det är slitigare att ha två barn än att ha ett barn. John blir plötsligt av med jobbet och de tvingas flytta till ett billigare hus. När sedan Toves mammaledighet är slut börjar hon plugga och får helt nya perspektiv. Något som förändrar hela familjens situation.
 • Ronjas familj – Utanede, Jämtland
  Peter
  och Camilla bor med sina två barn på en lantgård i Jämtland. I maj 2010 fick de sitt tredje barn, Ronja, ett oplanerat men mycket välkommet barn. Barnen växer upp på en gård där äventyret lurar runt varje hörn. Familjen försöker att få heltidsjobb, familjeliv och hårt arbete på en självhushållande gård att fungera.
  När vi träffar familjen igen lever drömmen om att bo kvar i en älskad glesbygd och att utveckla lantgården mot självhushållning kvar. Familjen växer då Ronja får en lillebror. Efter mammaledigheten söker mamma Camilla jobb, men att få ett jobb efter några års mammaledighet är inte helt självklart i glesbygden.
 • Hilmas familj – Järna
  Hilma är Malin och Jon-Kristians femte barn. De trodde inte att de ville ha några fler barn, men Hilma var bestämd – hon ville till världen och visst var hon var välkommen när hon föddes på vardagsrumsgolvet 2010. Familjen har valt att bo lite billigare i ett trångt lite mindre hus för att få tid att fokusera på att räcka till för många barn i olika åldrar och med olika behov.
  När Hilma föddes miste Sonja, som tidigare var yngst i syskonskaran, sin plats som minsting. I den andra säsongen blir syskonkonkurrensen tydlig när Hilma växer och tar mer av mammas tid än Sonja skulle vilja. Hilma är en viljestark person och viker sig inte för de äldre syskonen i första taget. Föräldrarna Malin och Jon försöker att vara lyhörda och närvarande, men det är lite av en utmaning med fem barn i olika åldrar.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…