Annons


De två små bröderna överlevde Titanic-katastrofen – pappan försvann i det iskalla havet

Det var midnatt den 
14 april 1912 när RMS Titanic gick på ett isberg och sjönk till botten. Många människor mötte döden, men det fanns de som överlevde. Bland dem två små bröder.


Små bröder överlevde Titanic

Bröderna Michel och Edmond, 4 och 2 år gamla, kallades The Titanic Orphans och överlevde fartygskatastrofen medan pappan drogs ner i det iskalla vattnet och drunknade.

I år är det 20 år sedan den populära filmen ”Titanic” hade svensk biopremiär. Det var den 16 januari 1998.
Succéfilmen med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio fick åter människor världen över att intressera sig för vad som egentligen hände ombord på RMS Titanic – det osänkbara skeppet.
Den 10 april 1912 la hon ut från Southhampton i England med kurs mot Cherbourg i Frankrike, sedan Queenstown på Irlands sydkust och därefter mot New York City.
För de flesta av passagerarna var målet att starta ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Bland de ca 2 000 personerna ombord var 123 svenskar.
För omkring 1 500 av resenärerna, dödstalet varierar, skulle jungfruturen med Titanic bli deras sista resa. Endast 705 överlevde. Av dem var 675 kvinnor och barn. Bland de 123 svenskarna överlevde bara 34.
Falska namn
Ombord på Titanic fanns de norska bröderna Michel Marcel och Edmond Roger. De reste tillsammans med sin far Michal Navrátil som ursprungligen var från Ungern. Han var 31 år gammal och kom från byn Sered som ligger i nuvarande Slovakien. 1907 hade han gift sig med med italienskan Marcella Caretto och de hade bosatt sig i Frankrike. Tillsammans fick de sönerna Michel Marcel och Edmond Roger.
Äktenskapet var inte lyckligt och paret skilde sig 1912. Marcella fick vårdnaden om de två pojkarna men det accepterade inte Michal. Han beslöt sig för att ta pojkarna och emigrera till Amerika. Han bokade biljetter under falskt namn, Louis M Hoffman, och sa att sönerna hette Lolo och Momon. Ombord på Titanic förklarade han för sina medpassagerare att han var änkeman.
När skeppet rammade isberget strax före midnatt den 14 april klädde Michal på sina söner de varmaste kläder han kunde hitta och placerade dem i en livbåt. Enligt webbsidan Encyclopedia Titanica minns Michel, som då var tre år och tio månader gammal, sin pappas sista ord: ”Mina barn, när er mor kommer för att hämta er, och det kommer hon utan tvivel att göra, säg då att jag älskade henne djupt och alltid kommer att göra det. Säg också att jag var säker på att hon skulle komma efter oss, så att vi skulle leva lyckliga tillsammans i den nya världen.”
Många år senare mindes Michel också hur pappan sett till att de var ordentligt klädda för den fortsatta färden mot okänt mål.
–  Min far kom in i hytten där vi låg och sov. Han satte på mig varma kläder och tog mig i famnen. En främling gjorde detsamma med min lillebror. När jag tänker på det nu blir jag väldigt rörd. De visste båda att de skulle dö.
Tröstades av hund
I räddningsbåten var där sammanlagt 47 personer och den 15 april plockades de upp av skeppet RMS Carpathia. Här träffade de två små bröderna, som redan kallades ”The Titanic Orphans” Margaret Bechstein Hays, en 24-årig amerikanska som rest med Titanic i första klass.
Margaret och hennes dvärgspets Lady hade räddats i en annan livbåt. Eftersom hon kunde lite franska pratade hon med de två pojkarna. De fick leka med och tröstas av den lilla hunden. Margaret beslöt sig för att ta hand om pojkarna och lät dem under en period bo i hennes luxu-
ösa hem på Upper West Side i New York.
Med hjälp av Children’s Aid Society sattes det under tiden in annonser i tidningar med bilder på de föräldralösa pojkarna. Ödet såg till att pojkarnas mamma, Marcella Caretto, som nu bodde i Nice, fick syn på annonsen i en fransk tidning. Hon åkte genast till New York för att hämta sina söner och tillsammans åkte de hem igen till Frankrike med skeppet RMS Oceanic.
Pappans grav
Michel Marcel utbildade sig och blev professor i psykologi. Han gifte sig 1933 med sin studiekamrat och de fick dottern Elizabeth Navrátil tillsammans. Elizabeth Navrátil gav 1982 ur boken ”Les enfants du Titanic” (Titanics barn, reds anm), där hon bland annat berättar om sin fars öde.
Edmond Roger blev inredningsdesigner och arkitekt. Han gifte sig i Frankrike och tjänstgjorde i franska armén under andra världskriget. Han togs till fånga och sattes i koncentrationsläger, men lyckades, enligt Encyklopedia Titanica, fly därifrån. Han dog dock 1953, endast 43 år gammal, i sviterna efter den hårda tiden i koncentrationslägret.
Michel Marcel återvände till USA 1987 till 75-årsminnet av Titanics förlisning.
1996 besökte han för första gången sin pappas grav. Eftersom pappan använt det judiska efternamnet Hoffman ombord på Titanic antog man att han var jude. Hans kropp begravdes därför på den judiska kyrkogården Baron de Hirsch Cemetery i Halifax, Kanada.
Michel Marcel blev den siste manlige passageraren som överlevde Titanic. Han dog 30 januari 2001, 92 år gammal.
I James Camerons storfilm ”Titanic” är Michal Navrátil och sonen Michel Marcel odödliggjorda som ”The Slovakian father and his son”.■

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Av Malini Gaare Bjornstad


(40)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…