Annons
Annons


Dejtingtips för nybörjare!


första dejten

Många är nervösa inför första dejten. Hur ska jag klä mig? var ska vi träffas? är bara några frågor att fundera över. I artikeln får du lite hjälp!

Är du singel och tycker att den första dejten brukar kännas jobbig? Då är du inte ensam. Sju av tio singlar blir nämligen nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av, visar en undersökning från Happy Pancake.

Annons

Brist på samtalsämnen, val av klädsel och höga förväntningar är några av orsakerna. I samarbete med dejtingexperter från J&A Matchmaking har Happy Pancake tagit fram förslag på hur du kan hantera nervösa känslor inför en dejt.

Sommar = flirt
Sommaren ger ofta många tillfällen att träffa nya människor att flirta lite extra med om man är singel. Men när det går från flirt till dejt är det många män och kvinnor som känner sig nervösa på grund av olika orsaker.

– Många oroar sig för att man inte ska något att prata om eller att det ska bli tyst. Andra tycker att det är jobbigare med hur man ska klä sig, säger Anna Dingizan, personlig matchmaker på J&A Matchmaking.

Avdramatiserar dejten
Anna Dingizan och kollegan Jeanette Vinberg pratar dagligen med singlar som vill ha råd och hjälp inför en dejt. Ett knep båda har är att försöka avdramatisera dejten.

– Vi försöker plocka ner förväntningarna något inför dejten. Det kanske inte slår gnistor direkt men det kan komma när man lär känna personen bättre. Lägg inte allt krut på en kväll utan träffas gärna en gång till istället. Sedan kan man tänka att det bara är en kväll eller några timmar man lägger på den här personen. Det värsta som kan hända är att du har det ganska trevligt och lär känna en ny person, säger Anna Dingizan.

Känner du dig nervös inför dejten känner personen du ska träffa förmodligen samma sak. 71 procent av landets singlar känner sig nervösa inför den första dejten med någon de är intresserade av.

Här är några tips från Happy Pancace på hur du kan förbereda dig inför dejten:

 • Fusklapp med samtalsämnen
  Om du vet att du blir nervös kan det hjälpa att vara förberedd. Skriv ner några samtalsämnen på en lapp som du lätt kan titta på om du känner dig obekväm. Exempel på ämnen kan vara mat, jobb, semester, resor. Då brukar samtalet vara igång.
 • Öva med en kompis!
  Precis som många övar inför en arbetsintervju kan det vara skönt att öva på en dejt tillsammans med en kompis som du känner väl. Träna på olika samtalsämnen och på att få samtalet att flyta på när kompisen tystnar medvetet.
 • Aktivitet eller fika?
  Ta reda på om din dejt vill göra något aktivt första dejten eller föredrar något lugnare som en promenad, fika eller middag. Att till exempel bowla eller spela minigolf gör en del avslappnade, medan andra känner tvärtom.
 • Ett glas vin eller öl lättar upp
  Även om en del upplever det kontroversiellt så brukar vi föreslå att man tar ett glas vin eller öl tillsammans. Det brukar vara en isbrytare och gör de flesta mer avslappnade.
 • Slips eller träningsbrallor?
  Du ska självklart ha kläder du känner dig bekväm i, men tänk på att inte klä upp dig för mycket eller tvärtom klä ner dig. Avstå från balklänning och trekkingskor och välj något avslappnat och neutralt. På första dejten spelar det yttre en större roll än när ni lärt känna varandra bättre.
 • Bekväm och neutral miljö
  Välj att ses i en miljö du känner dig bekväm i på en neutral plats. Till exempel där du förmodligen inte springer in i någon du känner om det gör dig obekväm, där ljudnivån är bra och där ni försvinner lite i mängden vilket många tycker är skönt.

 

 


(4)
(0)


Annons

 • KB

  Bra tips, tack! Jag gillade speciellt det om att avdramatisera dejten :). Jag vill också bidra till diskussionen genom att tipsa om hur man kan träffa nya människor genom nätdejting. http://www.dejtingsidor.nu är en bra hemsida för att hitta gratis dejtingsidor på internet 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…