Annons
Annons


Delad städning är dubbel glädje

Svenska män är bra på att dela på ansvaret eller ta hela huvudansvaret för städningen i hemmen. Det framgår av en rapport från undersökningsföretaget Nielsen där 32 000 personer från 61 länder har svarat på frågor om städ- och tvättvanor.


städning, jämlikhet,oftare kvinnor

De svenska kvinnorna har huvudansvaret för inköp av städmaterial. Foto: Shutterstock

I Europa är bara de rumänska och finska männen är bättre på att städa än de svenska. Två av tio (21%) svenska män tar huvudansvaret för städningen i hemmen och i nästan fyra av tio (38%) svenska hushåll delar båda parterna på städningen. Det är bara i Rumänien som det är färre kvinnor som har huvudansvaret för städningen.

Annons

Så städar svenska hushåll:

·      38 procent av hushållen delar på ansvaret för städningen

·      36 procent av hushållen städar kvinnorna mest

·      21 procent av hushållen städar männen mest

·       2 procent av hushållen köper städning

Bara 5 procent av svenskarna städar sitt hem varje dag, vilket tillsammans med andra nordbor är minst i Europa. Det kan jämföras med italienare och irländare där 27 procent städar dagligen.

En tredjedel av svenskarna städar en gång i veckan och en fjärdedel städar bara när det behövs och då fokuserar vi på köket och badrummet.

Drygt sex av tio anser att de är viktigast att hålla rent där. Hälften av svenskarna tvättar minst en gång i veckan och åtta procent tvättar varje dag.

Ovanligt med online-köp

Även om de svenska männen utmärker sig genom att dela ansvaret för städningen av hemmet är det fortfarande 46 procent av kvinnorna som har ansvaret för inköpen av städartiklar.

Bara tre procent av svenskarna uppger att de köper städartiklar på nätet, i stället handlar 86 procent på stormarknader och i de stora butikskedjorna.

När svenskarna väljer städprodukter är det viktigaste att de gör rent, är prisvärda och att man har använt produkterna tidigare. Bara 15 procent tycker att det viktigaste är att de ska vara miljövänliga.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…