Annons
Annons


Delar vi på notan på dejten?


Företaget Point har frågat svenskarna vem de tycker ska betala notan när de blir utbjudna på dejt och det visar sig att Sverige även är jämställt på dejtingfronten. Nästan hälften av alla kvinnor och mer än en fjärdedel av alla män tycker att man ska dela på betalningen när man går på dejt.

Annons

Men när frågan ställs vem det är som kan tänka sig att stå för middagen för båda, är svaren delade. En femtedel av alla män kan tänka sig att ta upp kortet och betala för hela middagen medan det är knappt någon av alla kvinnor som kan tänka sig samma sak.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder och det märks när svenskarna går krogen. Nästan hälften av alla kvinnor (43 procent), och en av fyra män (27 procent), förutsätter att man delar på notan när man är utbjuden på dejt. Men på frågan om den som blir utbjuden ska ta hela notan, går åsikterna isär. En femtedel av alla män (19,4 procent) kan tänka sig att betala hela notan medan det är knappt någon av kvinnorna (1,9 procent) som kan tänka sig att ta fram plånboken och betala för kalaset. Det visar en nyligen genomförd undersökning från Point, ett VeriFone-företag.

Undersökningen visar att det skiljer en hel del mellan åldrarna huruvida man är villig att punga ut för hela dejtkalaset, eller om man delar systerligt och broderligt. I åldersgruppen 18-29 år tycker de flesta (35,2 procent) att det är den som har bjudit ut på dejt som sedan ska stå för betalningen. 16,4 procent kan tänka sig att själva bjuda på hela middagen, blott en fjärdedel 25,8 procent anser att man delar på notan. Bland de personer som är mellan 45-64 år, tycker nästan hälften av alla tillfrågade (42,9 procent) att det är dela lika på notan som gäller när man är ute på dejt. I åldrarna 65 år eller äldre är det 27 procent som anser att man betalar notan gemensamt, men det är endast 5,6 procent som kan tänka sig att betala mat och dryck för båda parter.

Det råder även skilda åsikter om dejtnotan och vem som ska betala den beroende på var man är bosatt i landet. I Stockholm är det vanligast att middagsdejterna delar på slutsumman för bjudningen. Nästan hälften av alla tillfrågade (42,3 procent) anser att båda ska ta fram kortet och betala för sin del av middagen. I Norrland däremot, där menar istället en majoritet av alla tillfrågade (37,5 procent) att den som har bjudit ut på dejt också får betala för den. Endast 6,3 procent kan tänka sig att själva betala för hela kalaset.

Undersökningen utfördes av iNFACT i januari 2014. 1059 personer har telefonintervjuats.

 


(0)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…