Annons
Annons


Delfin på Kolmården får sina tänder lagade med laser

Delfinen Fenah har problem med sina tänder. Med hjälp av tandläkaren Torbjörn Lundström provar Kolmården att behandla Fenah med en ny laserkirurgi som är både snabbare och mindre smärtsam jämfört med traditionell rotbehandling. En första pilotbehandling av tre tänder har genomförts och utfallet ser positivt ut.


delfin

Delfinen Fenah på Kolmården har så grovt nednötta tänder och 2/3 av hennes totala tandbestånd (ca 90-100 tänder) måste behandlas. Eftersom en traditionell rotbehandling på så många tänder tidsmässigt är praktiskt omöjligt och dessutom smärtsamt att genomföra, valde Kolmården istället att behandla Fenah med laser.

Annons

I början av december 2014 genomfördes den första pilotbehandlingen av tre av Fenahs tänder. Med hjälp av laser­teknologin togs det yttre skiktet av den levande, reaktiva och hypertrofiska pulpan bort, så kallad pulp-ektomi. Den fort­farande levande tan­den förseg­lades därefter med en elastisk resin-kappa.

Gilla Allas.se på Facebook

– 1½ månad efter den första laserbehandlingen av delfinen Fenahs tänder gjorde vi en efterkontroll och resultatet ser mycket positivt ut. Delfiners rotkanal har en konisk form, vilket har medfört att traditionellt rotbehandlade tänder har haft svårt att hålla. Eftersom alla Fenahs tre lagningar satt kvar vid kontrollen hoppas vi nu att lasertekniken, förutom att vara snabb och så vitt vi kan bedöma relativt smärtfri, även ska ha längre hållbarhet än traditionell tandrotsbehandling, säger Torsten Möller chefsveterinär på Kolmården.

Torbjörn Lundström (DDS, behörig legitimerad tandläkare inom djurens hälso- och sjukvård) har behand-at tänderna på djuren på Kolmården sedan 80-talet, men att behandla med laser är relativt nytt för både honom och Kolmårdens veterinärer. Orsaken till Fenahs nednötta tänder är ännu inte klarlagd, men en ärftlig komponent resulterande i dålig emaljbildning kan tänkas då både den unga honans mamma och hennes bror framvisar liknande, dock inte så allvarligt, tandslitage.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…