Annons
Annons


Den andra vågen – nya miljögifter dödar Östersjön


Cecilia Ramning har 35 olika miljögifter i kroppen - följde de med över till hennes son Alfred? Foto: Erik Norberg

Någonting har hänt i och runt Östersjön. Flera djurarter mår dåligt eller har minskat i antal. Välfärdssjukdomar som cancer och infertilitet har ökat. Forskarna larmar om en ny våg av miljögifter. Foster och spädbarn är allra mest utsatta.

Annons

Skärgårdsbon Cecilia vill veta vilka miljögifter hennes nyfödde Alfred fått i sig. För första gången får forskarna möjlighet att analysera spädbarnsblod. Resultatet överraskar och oroar.

Gilla Allas.se på Facebook

Prisbelönad
Efter prisbelönade och uppmärksammade filmer om den hotade torsken och övergödningen riktar nu Folke Rydén fokus på det kanske allvarligaste hotet mot Östersjön: Nya miljögifter och farliga kemikalier.

Östersjön är en viktigt indikator för kemikaliesamhället och nu larmar forskare om en ny våg av miljögifter som drabbar det känsliga innanhavet.

Samband mellan miljögifter och välfärdssjukdomar
Flera djurarter som lever i eller runt havet mår dåligt eller har minskat kraftigt i antal. Samtidigt har så kallade välfärdssjukdomar som cancer, infertilitet och allergier ökat.

FN:s senaste rapport pekar på ett samband mellan sjukdomarna och nya hormonstörande kemikalier som bland annat finns i Östersjön.

35 miljögifter i kroppen
Vi får följa den gravida skärgårdsbon Cecilia som vill veta vilka miljögifter hon bär på. Hon vet att det är foster och spädbarn som är mest utsatta. Och hon ska snart föda. Det visar sig att Cecilia har 35 olika miljögifter i sin kropp.

När Alfred är nyfödd bestämmer Cecilia att även Alfred ska få lämna ett blodprov. Det är första gången som forskarna får tillfälle att analysera spädbarnsblod. Resultatet är både överraskande och oroande.

Vetenskapens värld – Den andra vågen: Måndag 6 maj, kl 20.00. SVT2

 


(4)
(0)


Annons

  • Lotta

    Vad bra att ni tar upp det här lite extra. Det är SÅ viktigt.

  • Micke F

    Tack Lotta. Visst är det viktigt hur vi tar hand om vår miljö.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…