Annons
Annons


Den Lilla Sjöjungfrun fyller 100 år – har levt ett hårt liv


Den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn

Den världsberömda statyn, föreställande en liten sjöjungfru på en sten i Köpenhamns hamn, har blivit en internationell symbol för Danmarks huvudstad. Bronsstatyn med den Lille Havfrue, som hon heter på danska, föreställer sjöjungfrun i H.C. Andersens saga från 1837. Hon avtäcktes den 23 augusti 1913 och firar nu på fredag, den 23 augusti, sin 100-årsdag. Hon är den mest fotograferade turistattraktionen i Danmark. För att fira och hedra originalet kommer levande ”sjöjungfrur” att sitta på varsin sten i 13 städer i 12 länder, världen runt denna dag.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

100-åringen kommer även att firas rejält vid sin plats i strandkanten i Köpenhamns hamn, nära Amalienborg. Här blir det olika musikuppträdanden, bland annat födelsedagssånger framförda av Tivoli Garden’s uniformsklädda pojkorkester. H.C .Andersen ”själv” kommer att dyka upp och Carlsbergs Bryggeri delar ut jubileumsölet ”Mermaid Brew” från en hästdragen ölvagn. Den Lille Havfrue får också sällskap av 100 moderna och levande ”sjöjungfrur” som hoppar i vattnet och formar talet 100 för att hedra jubilaren. Till kvällen blir det en stor fyrverkeri-show.

Bakgrund

Den Lilla Sjöjungfrun-statyn från 1913 var ursprungligen en gåva till staden Köpenhamn från bryggaren Carl Jacobsen (1842-1914), som var son till grundaren av Carlsberg Bryggerier. Skulptören, Edvard Eriksen (1876-1959), hade sin fru, Eline Eriksen, som modell till statyn. Konstnären var först inspirerad att skapa Sjöjungfrustatyn efter att ha sett en balletföreställning av Den Lille Havfrue 1909 av den Kungliga Danska Balleten med ballerinan Ellen Price i huvudrollen.

 Den Lilla Sjöjungfruns tuffa liv

1 september, 1961 – BH och trosor målades på statyn och hennes hår målades rött.

28 april, 1963 – Hon täcktes helt av röd målarfärg

24 april, 1964 – Hon halshöggs och hennes huvud fick bytas ut

15 juli, 1976- Hon täcktes av färg igen

22 juli, 1984 – Hennes högra arm höggs av

5 augusti, 1990- Ytterligare ett försök gjordes att hugga av hennes huvud

6 januari, 1998 – Hon halshöggs men huvudet återfanns

11 september, 2003 – Hon satt inte på sin plats på stenen på morgonen! Senare återfanns hon i vattnet

5 mars, 2007 – Hon målades rosa från topp till stjärtfena

25 mars – 1 november, 2010 – Hon skickades till Kina för att representera Danmark vid World Expo i Shanghai

Resumé av sagan om den Lilla Sjöjungfrun

Långt ute i havet levde en sjökung med sex barn, varav den yngsta var en liten sjöjungfru. Hon älskade att höra berättelser om människornas värld och på hennes 15-årsdag fick hon tillåtelse att simma upp till havsytan. Där såg hon ett skepp med en mycket vacker ung prins ombord. Senare på natten gick skeppet under i en storm och sjöjungfrun räddade prinsen. På morgonen vaknade han till liv men med ögonen fortfarande slutna. Sjöjungfrun lade honom på stranden och kysste honom, men han visste inte vem som hade räddat honom när han vaknade upp och log. Med krossat hjärta dök sjöjungfrun ner i havet igen, men hon återvände ofta till hans slott för att titta på honom. Hon blev väldigt förtjust i människor. ”Varför har inte vi en odödlig själ? Jag skulle ge upp alla mina 300 år för att kunna bli mänsklig för en dag, vinna prinsen och bli odödlig”, tänkte hon. Så hon gav sig iväg för att besöka en sjöhäxa. ”Vill du verkligen bli av med din stjärtfena och få ben istället, bli kär i prinsen och få en odödlig själ?” frågade häxan. ”Din önskan kommer att uppfyllas, men varje steg du tar kommer att smärta fruktansvärt, ditt liv som sjöjungfru tar slut och du måste gifta dig med prinsen för att bli odödlig. Dessutom vill jag ha din vackra röst och om han gifter sig med någon annan kommer du att bli till havsskum”, sa häxan och började tillreda en magisk dryck. Lilla Sjöjungfrun simmade upp på stranden, drack drycken och kände en smärta som om ett svärd genomborrade henne. När hon vaknade upp stod prinsen framför henne, men hon kunde inte prata eftersom häxan tagit hennes röst. Han tog henne till sitt slott och älskade henne som ett barn, inte som en fru, och inom kort gifte han sig med en prinsessa. Det här var slutet på den dröm som hon hade gett upp allt för och vid soluppgången löstes hon upp och blev till skum på vågorna. Hon upplevde det inte som om hon var död men såg bara varelser med melodiska röster som svävade i luften när hon steg upp från skummet. ”Var är jag?” frågade hon. ”Med luftens döttrar. Vi måste också vinna kärleken från en dödlig för att kunna bli odödliga. Du har nu blivit en av oss, men genom att göra goda gärningar i många år, kommer du att få din del i mänsklighetens eviga lycka”. Och på det sättet flyter sjöjungfrun omkring i 300 år innan hon träder in i himmelens kungarike.

H.C. Andersen, 1837

 

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…