Annons
Annons


Den lilla sjöjungfrun som balett


Yuan Yuan Tan i San Francisco Ballets magnifika uppsättning av John Neumeiers "The Little Mermaid", en balett som handlar om uppoffring och obesvarad kärlek. © C Major Entertainment

Uppoffring och obesvarad kärlek är temat i helaftonsbaletten Den lilla sjöjungfrun. Ikväll får vi se San Francisco Ballets uppsättning från 2010. San Francisco Ballet är ett av de främsta amerikanska danskompanierna, ledd av isländske Helgi Tomasson.

Annons

Baletten Den lilla sjöjungfrun hade världspremiär i Köpenhamn 2005 och var en beställning av Kungliga Danska Baletten till tvåhundraårsjubileet av Hans Christian Andersens födelse.Musiken är skriven av den tyska performancekompositören Lera Auerbach.

Absolut världsklass
Den världsberömde koreografen John Neumeiers lockades till denna uppsättning av den japanska dansösen Yuan Yuan Tan och Neumeier står för koreografi, ljusdesign, kostym och scenografi.

Historien tar avstamp i Andersens saga Den lilla sjöjungfrun, men i baletten finns även Poeten, en karaktär som liksom den lilla sjöjungfrun hyser en obesvarad kärlek. Under en resa till sjöss minns Poeten giftermålet mellan sin käre vän Edvard och Henriette.

Minnen och fantasier
Poeten sörjer sin separation från Edvard. En tår faller ner för hans kind och vidare i ett hav av minnen och fantasier. På havsbottnen förvandlas poetens längtan efter Edvard till den lilla sjöjungfrun.

Dansaren, koreografen och balettchefen John Neumeier är född i USA 1942, men har nästan hela sin karriär förlagd till Europa. Sedan 1973 är han konstnärlig ledare och huskoreograf för Hamburg Ballet. Varje år genomförs en stor internationell dansfestival med nya och gamla verk av den oförtröttlige koreografen.

Kungliga operan i Stockholm
Neumeiers stora produktion spänner över symfoniska verk till dansdramatik och är en stor inspirationskälla för den samtida dansen och många av Neumeiers helaftonsbaletter har framförts på Kungliga Operan i Stockholm, t.ex. En Midsommarnattsdröm och Peer Gynt. Hamburg Ballet har också flera gånger gästspelat i Stockholm

Den lilla sjöjungfrun: Lördag 2 feb 2013 kl 20.00

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…