Annons
Annons


Den osannolika historien om en svensk världssuccé

1983 är den säregne filmregissören Mats Helge Olsson uträknad av alla. Han har precis avtjänat ett fängelsestraff efter att ensam ha tagit den ekonomiska smällen för Sverige åt svenskarna, det största fiasko som någonsin skakat Filmsverige. Men han ger sig inte. Mats Helge Olsson ska visa belackarna att han kan.


Mats Helge Olsson © SVT

Mats Helge Olsson. Foto: SVT

Samtidigt som vhs-bandspelaren dyker upp i våra vardagsrum kokar han ihop ett nytt manus tillsammans med en excentrisk filmproducent och Sveriges enda ninja. Samarbetet resulterar i en spektakulär actionfilm som spelas in utanför Lidköping – The Ninja Mission!

Var blev regissören av?

Filmen blir en internationell megasuccé på hyrvideomarknaden, men pengarna når aldrig Mats Helge och filmteamet från Västergötland. Ett helt gäng filmer spelas in i ett försök att upprepa succén, men spiralen går bara nedåt. Några år in på 90-talet lämnar han strålkastarljuset för gott. Idag är det ingen som vet var Mats Helge Olsson befinner sig.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

I Regissören som försvann träffar vi barndomsvänner, skådespelare, filmarbetare och skribenter som berättar om en målmedveten och utdömd begåvning som fick ta del av enorm framgång och ännu hårdare bakslag.

Går mot strömmen

Filmen är gjord av produktionsbolaget Mediabruket och är Melker Becker och Mattias Lindeblads andra film om svenska kulturskapare som gått mot strömmen. Första filmen ”Allt som fanns var OKEJ” hyllades unisont i media.

Regissören som försvann – historien om The Ninja Mission: Fredag 13 juni, kl 20.00 i SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…