Annons
Annons


Den stora konstbluffen!


konstnären Bengt Lindström

Nu avlidne konstnären Bengt Lindström är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer. Hans tavlor är också de mest förfalskade. Uppdrag granskning följer i konstbedragarnas spår. Foto: SVT

Bengt Lindström är en av Sveriges mest kända och älskade konstnärer. Men hans eftertraktade tavlor är också de mest förfalskade. I två program avslöjar Uppdrag granskning hur konstbedragarna arbetar – och det blir en resa som sträcker sig över flera länder.

Annons

Det är fem år sedan konstnären Bengt Lindström dog, men hans verk finns kvar i tusentals svenska hem. Lindström fick sitt stora genombrott i Paris i slutet av 50-talet, där gallerier och auktionshus än idag säljer hans färgstarka tavlor för hundratusentals kronor.

Gilla Allas.se på Facebook

Hundratals falska tavlor
Men den stora efterfrågan och de höga priserna har också lockat bedragare. Hur många som har en falsk Bengt Lindström-tavla i sin ägo är det ingen som vet, men Uppdrag granskning har under arbetet med de här reportagen hittat hundratals falska tavlor av den svenske konstnären. Och bedragarna kommer från hans närmaste krets.

– Vi har sett kort på honom och Bengt tillsammans, så då hade man inte någon anledning att tvivla, säger Maria, en av alla som lurats att köpa en förfalskning.

I två program granskar Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson den stora konstbluffen. Andra delen sänds onsdag 4 december.

Uppdrag granskning: Onsdag 27 november, kl 20.00. SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…