Annons
Annons


Dessa bekämpningsmedel får du i dig när du äter

God mat är en av livets njutningar. Men visste du att du samtidigt stoppar i dig insektsmedel, svampmedel och ogräsmedel? Inte lika njutbart…


Bekampningsmedel

Halten besprutade livsmedel kan omedelbart mätas i din kropp.

På uppdrag av Coop har IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört en undersökning av halten bekämpningsmedel som vi får i oss via maten. Studien har utförts på en familj bestående av två vuxna och tre barn.

Annons

Under en vecka fick familjen äta konventionella, det vill säga besprutade, livsmedel från matvarubutikerna. Varje dag fick medlemmarna även lämna urinprover.

Efter en vecka hittades spår av åtta bekämpningsmedel som förekommer i bland annat:

  • Insektsmedel
  • Svampmedel
  • Ogräsmedel
  • Tillväxthämmande medel

Flera av bekämpningsmedlen som återfanns var dessutom inte godkända i Sverige.

Barn känsligast

Studien fortsatte med att familjen åt enbart ekologisk mat i två veckor. Även då togs dagliga urinprover. Redan efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt. I många fall var de nere på noll. Den största förändringen upptäcktes hos barnen.

Gilla Allas.se på Facebook

– Man vet att barn är särskilt utsatta för kemikaliepåverkan, säger Jörgen Magnér, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Avsikten med undersökningen var att ta reda på om en övergång från icke-ekologisk till ekologisk mat ger någon mätbar effekt. Vilket det alltså gör.

– Undersökningen visar att ditt val av mat har betydelse. Genom att välja ekologisk mat kan du minska halten av bekämpningsmedel i kroppen, säger Louise König, hållbarhetschef på Coop.

5 livsmedel som är bra att byta till ekologiska:

1. Bananer och vindruvor
Växer i tropiskt klimat där det används en hel del bekämpningsmedel. Tänk på att även russin är vindruvor.

2. Mjölk
Kor på ekologiska lantbruk äter gräs och klöver från ängarna runt gården. Det gör stor skillnad på mjölken.

3. Kaffe
Växer också i tropiskt klimat där det används bekämpningsmedel. Byter du till eko gör du skillnad för både människor och natur.

4. Kött
Ekologiskt kött kommer från djur som levt fritt och får utlopp för sitt naturliga beteende. Finns inte ekologiskt alternativ är kött från svenska djur som betat utomhus en bra variant.

5. Potatis
Är en mycket populär gröda i Sverige. Väljer du ekologisk potatis gör du en insats för både den svenska naturen och dig själv.

Läs också:

Lista: Här är de mest besprutade frukterna!

8 av 10 svenskar köper ekologisk mat


(142)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…