Annons
Annons


Det är du själv som tar hem ohyran


Mot slutet av sommaren ökar vanligtvis mängden mott i våra kök. Tyvärr är det ofta vi själva som omedvetet tar dem hem med våra matvaror.

Mott i livsmedel är motbjudande. Vi kan inte se dem men de förökar sig snabbt och lätt i våra köksskåp och lådor.

Annons
Mott - en ovälkommen gäst i köket.

Mott – en ovälkommen gäst i köket.

– Vi får dem helt enkelt hem tillsammans med, till exempel nötter, mandlar eller müsli, ofta i form av ägg, och därför har vi inte en chans att upptäcka dem. När äggen kläcks, börjar larverna äta på matvarorna och sedan förflyttar de sig lätt till andra matvaror i skåpen, säger Jonas Westgaard, servicechef på Rentokil AB.

Slutna påsar
Den bästa lösningen för att undvika en”mottinvasion” är att förvara nötter, mandel och havre i slutna behållare, så de inte kan sprida sig vidare till andra matvaror. Det är också en bra idé att dammsuga skåpen och efteråt torkat av dem med en fuktig trasa. På så sätt undviker man att rengöringsmedel och vatten tillsammans med matrester blir kvar i hörnen och drar till sig mott.

Aktiva i slutet av sommaren
Jonas Westgaard säger också att mott i matvaror har goda förutsättningar i ett land som Sverige, eftersom vi importerar många utländska matvaror, kryddor, nötter och frön samtidigt som vi ofta är kritiska mot besprutning eller liknande behandling av spannmål. Dessutom tyder mycket på att mott är särskilt aktiva mot slutet av sommaren.

Varmare kök
– Vi har under ett par år märkt att förfrågningar kring mott i livsmedel ökar direkt efter semestern. Det kan bero på att det blir varmare i köket vid den tiden på året, och därför utvecklas livcyklen snabbare, men vi vet inte exakt varför,” säger Jonas Westgaard.

Förutom mott i livsmedel är klädesmal och pälsmal vanliga under sensommaren. De trivs bäst i textilier, ylle, mattor och päls. Dessa, liksom mott i livsmedel ska bekämpas så fort det upptäcks för att snabbt stoppa spridningen.

 


(7)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…