Annons


Det är ett heltidsarbete att må bra och följa alla råd!


Ellinore Svensson är gästkrönikör i Allas nummer 40.

 

Jag heter Ellinore Svensson och jobbar på garden center under vår och sommar. 
Går sen in i mitt skrivar-ide under de mörka årstiderna. Med en kopp te ständigt vid min sida skriver jag då noveller och krönikor om allt som jag inspireras av.

Annons

 

 

Rubrikerna ropar: ”Slipp sötsuget”, ”Varva ned snabbt”, ”Bränn maximalt med kalorier”,”Tänk positivt”. Sätten att må bättre och bli lyckligare är oändliga, och delar av mitt liv som jag varit helt omedveten om att jag behövde förändra – kan jag nu få hjälp med.

Gilla Allas.se på Facebook

Jag kan lära mig äta rätt mat, i rätt tid, och i rätt mängd. Det är inte så enkelt som att jag kan lyssna till kurret i magen, och sluta äta när jag sen är mätt, nej, det ska vara paleo, GI- eller LCHF-kost, eller så ska jag låta bli att äta helt vissa dagar! Det kan också vara så att den diet som förespråkas idag är farlig imorgon, så det gäller att hålla kylskåpet uppdaterat.

Det finns också självhjälpguider för min mentala hälsa, och de lär mig hur viktigt det är att tänka positivt trots att allt går fullständigt åt pipsvängen. Sen kan jag få lära mig andas – för det finns tydligen flera sätt att göra detta på, och det sätt som jag alltid använt tycks inte vara det rätta. Jag bör också utöva yoga för att kunna hålla min kropp rak och stolt. Evolutionen har nämligen inte gjort tillräckligt med min hållning sedan homo erectus ställde sig upp.

Mest av allt läser jag att stress absolut inte är bra för mig. Så samtidigt som jag ska förverkliga alla sidor av mig själv, får jag inte känna mig pressad av det! Jag ska motionera, helst på flera olika sätt så jag blir stark och smidig (och snygg såklart). När jag så hunnit med boxningen, spinningen och styrketräningen, ja då ska jag löpa till någon sorts mental träning som ger mig själsligt lugn. Har jag inte tid? Det handlar bara om prioritering. Stiga upp en timme tidigare, men ändå tänka på att mindre än sju timmars sömn är en fara för hälsan.

Men det mest fantastiska är att all denna förändring ”bara” kräver fem minuter här eller en kvart där. Det är ju en mini-del av mitt liv, en quickfix. Tills jag lägger samman allt jag behöver göra, och inser att det är ett heltidsarbete att må bra!

Orkar jag då följa alla råd, eller får jag mest dåligt samvete av dem? Någon sa att stress vore lättare att hantera om den hade varit doppad i choklad. Så det får bli mitt val. Jag låter en chokladbit smälta på tungan och märker hur den snabbt förbättrar och förändrar – och om jag hinner stanna upp och känna efter; så jo, jag mår ju faktiskt ganska bra.

Vill du också bli gästskribent i Allas? I så fall kan du skicka in en krönika till emailadressen: [email protected] och skriv ”Gästkrönikör” i ämnesfältet. Krönikorna får vara mellan 2.000 och 2.200 tecken (inkl mellanslag). Vi förbehåller oss rätten att välja ut vilka krönikor vi använder, och tar i så fall kontakt med berörda skribenter för en diskussion kring arvode.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…