Annons
Annons


Det här händer på Irland i maj!


Irland förbereder sig inför sommaren med alla dess litteratur- mat- och trädgårdsfestivaler, sportevenemang och mycket annat. Läs mer nedan om allt som händer på Irland under maj månad!

Giro d’Italia Grande Partenza: 9–11 maj 2014

Annons

Mer än 200 av världens främsta cyklister tävlar om den eftertraktade ledartröjan ”Maglia Rosa” när hela Irland välkomnar Grande Partenza, ”den stora starten”, av Giro d’Italia, som är ett av världens största sportevenemang. Två av de inledande etapperna av loppet börjar och slutar i Belfast, följt av en etapp som startar i den historiska staden Armagh och sedan går över landgränsen och vidare mot Dublin. Det är första gången denna prestigefyllda internationella tävling hålls utanför det kontinentala Europa. Man räknar med att uppemot 150 000 åskådare kommer att följa loppet längs de olika delsträckorna. Den 8 maj anordnas ett evenemang för att presentera lagen, och en mängd olika tillställningar före och under loppen kommer att fira girot och dess betydelse.

The Burren Slow Food Festival: 23–25 maj 2014

Under århundraden har folk rest från när och fjärran för att se det månlika karstlandskapet runt Burren på Irlands nordvästra kust, ett landskap som är så särpräglat att Burren och närliggande Cliffs of Moher nu skyddas med status av att vara en UNESCO Global Geopark. Burren är en viktig del av Irlands Wild Atlantic Way, en 2 500 km lång skyltad vägsträcka som börjar i Donegal och slutar i Cork. The Burren Food Trail är en matkulturslinga man kan följa och då uppleva regionens prisbelönta delikatesser. Längs vägen finns totalt 23 lokalt präglade producenter samt mat- och inköpsställen. Bland annat finns det odlare, krogar, kaféer, pubar, frukt- och grönsaksmarknader, bagerier, och ost-, choklad- och glasstillverkare längs med sträckan. En av de stora höjdpunkterna på sträckan är The Burren Smokehouse Visitor Centre, som ägs och drivs av svenskan Brigitta Curtin. Det grundades 1995 för att de ville ha en egen kanal till konsumenterna där de kunde informera om rökeriet samt sälja sina egna och andras lokalt framställda gourmet- och hantverksprodukter.

Belfast Titanic Maritime Festival: 24–26 maj 2014

Under Belfast Titanic Maritime Festival kommer i år Titanics födelseort Belfast att vara värd för en magnifik flotta av stora skepp som har seglat på de sju haven. Festivalen firar stadens intressanta kulturarv som sjöstad, och det kommer att finnas olika Titanic-relaterade aktiviteter som guidade turer, utställningar och dramaföreställningar, liksom iscensättningar av piratliv på floden Lagan. Bland de besökande skeppen märks klippern Morgenster, som kommer till Belfast för första gången, samt Pelican of London och Gulden Leeuw, som gör efterlängtade återbesök. Besökare kan också ansluta sig till en Titanic-vandring där man går i båtbyggarnas fotspår under en guidad tur på Queen’s Island. Det var där Titanic och hennes två systerskepp ritades, byggdes och sjösattes.

Listowel Writers’ Week: 28 maj–1 juni 2014

Listowel i grevskapet Kerry är känt som Irlands litterära huvudstad, så det är givetvis här som Irlands äldsta litterära festival arrangeras. Härifrån kommer många berömda författare, som John B Keane, Bryan Mac Mahon, professor Brendan Kennelly, George Fitzmaurice, Maurice Walsh och Robert Leslie Boland. Listowel Literary Festival arrangerades första gången 1970 för att hedra Irlands stolta litterära arv. Festivalen inbegriper exempelvis författarintervjuer, workshoppar, debatter, tävlingar, boksläpp, konstutställningar och ett omfattande program för barn. Norra Kerry har också mycket annat att erbjuda, såsom långa stränder, vackra bilvägar, välskötta golfbanor samt lokala ekologiska råvaror. Allt som perfekta komplement till den årliga författarfestivalen i Listowel.

Bloom, Irlands största trädgårds- mat- och familjefest: 29 maj–2 juni 2014

Våren är här och nu kan vi förbereda oss för längre kvällar då man kan njuta av att vara i trädgården. Den större eller mindre gröna plätten vi har där vi bor är kanske något av det vi värderar mest, och nu har tiden kommit då det gäller att utnyttja den till max. Bloom 2014 hålls i Dublins Phoenix Park, och i år är det åttonde året som festivalen fortsätter att locka besökare i tusental. Under Bloom 2013 kom över 110 000 personer till det ca 28 hektar stora besökscentret i Phoenix Park. Besökare kan följa matlagnings- och hantverksförevisningar, få gratis trädgårdstips från experter, smaka på irländska matvaror, delta i trädgårdsworkshoppar och uppleva liveframträdanden.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…