Annons
Annons


Det här tycker svenskarna är viktigast till midsommar!

Vad är viktigast till midsommar? Den frågan har ställts i en ny svensk undersökning. Svaret handlar – inte helt otippat – om mat och dryck.


Midsommar stång och svensk flagga

Svenskarna har sagt sitt om vad som tillhör midsommarfirandet.

En ny undersökning från SCR Svensk Camping visar att de allra flesta svenskar, 82 procent, tycker att mat och dryck är det viktigaste till midsommar. Och vilka är då favoriterna? Jo, sill och potatis!

Annons

Nästan varannan deltagare i studien svarade att sill och potatis var helt nödvändigt på midsommarbordet. Var fjärde deltagare prioriterade jordgubbar. Andra viktiga tillbehör var en grill, musik och myggmedel. Endast 3 procent angav nubben.

Hoppar över dansen

Men trots att musik stod högt på listan var midsommardansen inget populärt inslag, åtminstone inte bland männen. Endast 8 procent var intresserade av att ta en svängom. Motsvarande siffra bland kvinnorna var 20 procent. Aktiviteter som i stället föredrogs var trevligt umgänge med vänner.

Att fira midsommar på en campingplats visade sig också vara uppskattat. Hela 62 procent av svenskarna har eller är intresserade av att fira midsommar på camping. Strax efter midsommarhelgen, i juli månad, står campingplatserna i Sverige för hälften av allt kommersiellt boende i landet.

Läs också: Här är Sveriges bästa campingplatser!

Siffror från studien kring midsommar:

•    82 procent uppger att det viktigaste att ta med sig är mat och dryck. Andra viktiga saker uppges vara en grill (35 procent), musik (19 procent) och myggmedel (17 procent).

•    49 procent uppger att sill och potatis är viktigast på midsommarbordet. 25 procent prioriterar jordgubbar, 14 procent grillat, men endast 3 procent tycker att nubben är viktigast och 2 procent tycker tårtan.

•    74 procent tycker att viktigaste aktiviteten är att umgås med vänner. 68 procent tycker att det är att äta och dricka, 15 procent vill leka utomhuslekar och 14 procent vill dansa runt midsommarstången (20 procent av kvinnorna, 8 procent av männen).

•    51 procent uppger att fördelarna med att fira midsommar på en campingplats är att få umgås med familj och vänner. Det ger också en känsla av frihet, tycker 22 procent, samt fina naturupplevelser, enligt 21 procent.

Fotnot: Undersökningen har genomförts av marknadsundersökningsföretaget Yougov i juni 2015 via Yougovs internetpanel i Sverige. 1012 personer, mellan 18 och 74 år, har besvarat frågorna.


(21)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…