Annons
Annons


Så gör du hundpromenaden roligare!

Det är inte att ta fel på glädjen och otåligheten när din fyrbente vän förstår att det är dags för en promenad. Och glädjen skulle bli ännu större om du själv är på lekhumör...


Foto: Shutterstock

Hundar älskar att leka. Foto: Shutterstock

Hur är det med dina hund- promenader? Går du rutinmässigt dina invanda sträckor eller gör du ditt bästa för att hitta på något extra under dina dagliga rundor?

Promenaderna blir mycket roligare om du passar på att samtidigt aktivera hunden, och sätten är många!

Gör det enkelt!

Ta med hundens favoritleksak, göm den i skogen/parken och låt hunden leta. När du börjar med den hör övningen ska du göra det så enkelt som möjligt. Bind upp hunden, visa leksaken och gör det hela lite intressant. Gå inte för långt ifrån hunden, ungefär 20 meter till att börja med. Rör dig lite hit och dit men aldrig utanför hundens synhåll i början av övningen. Har du en bra inkallning på din hund kan den givetvis få lov att vara lös, men det går precis lika bra att utföra letandet i koppel. I början är det bra om leksaken inte är för undangömd, men efter hand som hunden lärt sig spelreglerna ökar du svårighetsgraden.

Annons

Läs också: Checklista för dig som ska skaffa hundvalp

Är ni flera i familjen som går på promenad tillsammans, låt då den ena personen gömma sig och låt hunden leta! Hundar älskar att få lov att använda sin näsa och dessa övningar tröttar ut mer än en lång joggingtur någonsin kan göra. Att leta med hjälp av nosen är en del av hundens naturliga beteende och det är svårt för oss att riktigt inse den intensiva ”doftvärlden” som hunden befinner sig i.

Mycket beröm

Låtsastappa till exempel en vante, fortsätt din promenad, vänd efter ett tag och se om hunden spontant upptäcker det tappade föremålet. Beröm översvallande med både röst och godis om så är fallet!

Läs också: Nya hundraser till Sverige

Lär hunden att gå balansgång på kullfallna träd. Lägg in ett litet lydnadspass mitt i promenadsträckan. Sitt kvar, ligg kvar är lämpliga övningar. Beröm till exempel med att kasta boll (om hunden tycker om att springa efter bollar), men gör detta med måtta! Snabba vändningar och tokrusningar, med tvärstopp som bollkastandet oftast innebär ska inte utföras alltför ofta, det är lätt hänt att hunden skadar sig i sin iver. Två tre kast är lagom, återgå därefter till att gömma bollen, minst lika tröttande och precis lika roligt för hunden!

Vill inte missa

Anstränger du dig lite för att göra dina promenader till högtidsstunder kommer du att få mycket bättre kontakt med din hund. Helt plötsligt har du nämligen blivit en intressant person som hunden helst av allt vill hålla sig i närheten av. För tänk om man missar något kul som matte kan tänkas hitta på!

Det ska vara roligt att ha hund, men det ska minsann vara roligt att vara hund också!

Veckans PS: Det krävs inte stora ytor för att aktivera din hund, mycket kan göras inomhus också! Visa favoritleksaken för hunden, låt honom vänta i ena rummet, göm leksaken i ett annat rum. Låt hunden leta! Eller placera en liten godbit i en igentejpad mjölkförpackning och låt hunden kämpa sig fram till godbiten. Alla hundar älskar att lära sig saker, lär hunden att vifta med tassen eller rulla runt, använd din fantasi. Låna aktiveringsböcker på biblioteket. Livet blir garanterat roligare för både dig och din hund!

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…