Annons
Annons


Det som göms i snö…

Ockupationen av Västtyska ambassaden 1975, en byk som fortfarande har fläckar. Ett olöst mord 1989. Spår som leder in i maktens nutida korridorer. Det är vad den nye Säpo-chefen får att hantera när han tillträder.


LMJ (Rolf Lassgård), Eriksson (Helena af Sandeberg) och Bäckström (Claes Malmberg).

LMJ (Rolf Lassgård), Eriksson (Helena af Sandeberg) och Bäckström (Claes Malmberg). Foto: Peter Cederling/SVT

Rolf Lassgård är tillbaka i rollen som LMJ tillsammans med Helena af Sandeberg som Eriksson och Claes Malmberg som Evert Bäckström. Serien i tre delar bygger på Leif GW Perssons roman ”En annan tid, ett annat liv”. Serien är gjord av samma team som låg bakom En pilgrims död (2012).

Annons

Säpo saknar bevis
1975 ockuperas Västtyska ambassaden i Stockholm av tyska terrorister. Attacken slår inte bara mot ambassaden utan även mot Sveriges stolthet som en fredlig nation. Säkerhetspolisen anser i efterhand att terroristerna måste haft hjälp av folk i Sverige, men det kan inte bevisas.

Mord
1989 mördas en man i sin lägenhet i centrala Stockholm. Det är en lägre tjänsteman som verkar ha levt ett oansenligt liv utan familj eller nära vänner. Den homofobe poliskommissarien Evert Bäckström får hand om utredningen och avskriver fallet som ett ”bögmord”.

Säpochef
Här och nu så utnämns Lars Martin Johansson, LMJ, till ny chef för Säkerhetspolisen. Hans första uppgift blir att ta en ny titt på ambassaddramat från 1975. Två nya namn har nyligen lagts in i mappen, varav det ena är offret från Bäckströms olösta mord 1989. LMJ sätter ihop en utredningsgrupp vars diskreta undersökning, pusselbit för pusselbit, leder in i maktens korridorer.

Huvudrollerna spelas återigen av Rolf Lassgård, Helena af Sandeberg, Claes Malmberg, Henrik Norlén, Kjell Bergqvist, Jacob Ericksson, Johannes Brost och Per Svensson. Dessutom spelar Helena Bergström rollen som statssekreterare Helena Stein.

Den fjärde mannen: Tisdag 30 december,  kl 21.00 i SVT1 (1/3)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…