Annons
Annons


Det våras för pelargoner

Årets pelargon 2015 presenteras på Nordiska Trädgårdar torsdagen den 26 mars. Hedersbetygelsen tilldelas en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde och ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.


Årets pelargon 2014

Årets Pelargon 2014. Pelargon Moonlight-serien ‘Katy 13’. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Har du inte redan plockat fram pelargonerna i ljus och värme efter vinterförvaringen är det hög tid att beskära dem och plantera om i näringsrik, mullrik jord med god dränering. De som fått tillräckligt med ljus under vintern och redan är fina går det bra att ta sticklingar från nu.

Annons

Älskade pelargon

En anledning till att pelargonerna är så populära är att släktet är så variationsrikt och att mycket spännande förädling sker. Men det är inte bara nya sorter som lockar, även intresset för historiskt intressanta sorter ökar.

Gilla Allas.se på Facebook

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet. Den blev snabbt en älskad blomma i hemmen, inte minst tack vare Carl Larssons konst där Mårbackapelargonen förekommer flitigt.

Pelargonens variation i växtsätt, blomfärg, blomform, bladverk och doft är fantastiskt. De kan vara både romantiska och tuffa och för den inbitne samlaren finns det udda sorter.

Finn din favorit

I dag odlas många sorter, vanligen hybrider och ursprunget är ofta okänt eller komplext. Sorterna förs till olika grupper som doftpelargoner, hängpelargoner, unikpelargoner och änglapelargoner.

De flesta sorter i handel tillhör zonalpelargonen som vi ofta betraktar som den vanliga pelargonen. Gruppen är mångformig och sorterna kan delas in i grupper efter utseende. Här hittar vi till exempel vanliga zonalpelargoner, äggskalspelargoner, rosenknoppspelargoner och stjärnpelargoner.

Lättodlade

Pelargonerna är lättodlade, friska och många sorter blommar hela sommaren och långt in på hösten.

Många sorter trivs lika bra på fönsterbrädan som utomhus. På sommaren kan de placeras ut på balkongen, altanen eller utanför entrén.

Flera av doftpelargonerna kan även användas till att smaksätta eller dekorera bakverk och maträtter med.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…