Annons
Annons


Dheepan – starkt om flykt för livet

Filmen Dheepan har just haft premiär. Allas Ingar Haellquist har sett den, så här tyckte hon!


Bildtext: Jesuthasan Antonythasan och Claudine Vinasithamby i årets Guldpalmenvinnare "Dheepan".

Jesuthasan Antonythasan och Claudine Vinasithamby i årets Guldpalmenvinnare ”Dheepan”.

Dheepan

Betyg: aaaa+
Varje dag möts vi av skrämmande rapporter om människor som tvingas fly från sina hem. De riskerar livet i sjöodugliga båtar, de vandrar till fots med tung packning och bär samtidigt sina barn, de är hungriga, törstiga, trötta och – givetvis – rädda. Vi kan inte längre blunda, de finns här och nu mitt bland dig och mig. Det är stora grupper av människor och de kan kännas anonyma, men alla är individer. Människor som du och jag, med känslor, behov och en vilja att leva i en ljusare framtid.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Filmen ”Dheepan”, som vann Guldpalmen i Cannes i våras, är brinnande aktuell och samtidigt som ett knytnävsslag i magen. Det är en spelfilm men känns som en dokumentär just för att ämnet är så aktuellt och nära, även om filmens huvudpersoner kommer från Sri Lanka och inte Syrien.

Vi möter Dheepan som tillsammans med en från början helt okänd kvinna och en främmande flicka i tioårsåldern lyckas fly från ett flyktingläger. De bildar en ”familj”, en mamma-pappa-barn-grupp som inte väcker omgivningens misstankar. Med hjälp av falska pass tar de sig till Paris. En lägenhet i en nergången förort blir deras hem där de försöker få nytt fotfäste i tillvaron bland våld, fördomar och utanförskap som tillhör vardagen. Trots det mörka temat bär filmen fram värme och hopp som sprider ljus och då och då finns det plats för även humor och glädje – precis som det normala mänskliga livet. Se den!

Av Ingar Haellquist

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…