Annons
Annons


Digitala ljusträd ger plats för sorg under allhelgona


Varje år besöker mer än hälften av svenskarna en anhörigs grav för att tända ljus i samband med Alla helgons dag. Samtidigt uppger 70 procent att de undvikit att tala om sin sorg med andra, och hela 60 procent känner sig obekväma med att bemöta andra som sörjer. Det visar en ny undersökning* som Svenska kyrkan låtit göra. För att hjälpa människor att prata om sorg kommer Svenska kyrkan under allhelgonahelgen att placera 15 ljusträd över hela Sverige.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Ljusträden är ett sätt att låta sorgen ta plats i vardagen, som en naturlig del av livet. På www.svenskakyrkan.se/mittljus kan besökare tända ett virtuellt ljus och genom webbkameror se sitt ljus när det har tänts i ljusträdet på den plats som man själv har valt.

Under allhelgonahelgen söker sig många till Svenska kyrkans kyrkogårdar för att tända ljus vid sina anhörigas gravar. Det gör det till en av de mest populära traditionerna i Sverige.Det är en stund för eftertanke, saknad och sorg. Men ofta stannar samtalet om sorg vid graven. En ny undersökning visar att var fjärde svensk känner sig obekväm med att dela med sig av sin sorg, till och med till sina vänner, och hela 60 procent känner sig obekväma med att bemöta andra som sörjer.

Svenska kyrkan vill under Allhelgonahelgen låta sorgen ta plats i vårt dagliga liv genom att flytta ut allhelgonaljusen till platser där vi rör oss i vardagen. I 15 digitala ljusträd kan vem som helst tända ljus för dem de saknar, dem de vill minnas och dem de vill hedra.

Om kampanjen
Den 28 oktober – 4 november kopplar Svenska kyrkan ihop den fysiska världen med den digitala genom ljusträd på 15 platser över Sverige samt Berlin. Lamporna tänds fysiskt när besökare tänder digitala ljus via webben. Via en webbkamera placerad vid trädet får besökaren se sitt ljus när det har tänts. Där finns också högtalare där man kan höra artisten Albin Johnsén och bloggaren Underbara Clara berätta om sina egna upplevelser av sorg. Författaren Björn Ranelid bidrar med sina tankar om sorg på Mitt ljus-webben.

Fakta om ljusträden
Ljusträden är 3,2 meter höga, med 2,5 meter frigångshöjd, och 3 meter i diameter. Alla träd är utrustade med stillbildskamera och 3G, för att den som tänder ljus digitalt direkt ska kunna se ”sitt” ljus i trädet.

Ljusträden finns placerade på följande platser:

Berlin – Svenska kyrkans innergård
Borlänge – Kupolen
Göteborg – Drottningtorget
Helsingborg – Knutpunkten
Jönköping – Slottskyrkogården
Karlstad – Ruds kyrkogård
Kiruna – Folkets Hus
Linköping – Centrala griftegården
Malmö – Gustaf Adolfs Torg
Stockholm – Junibacken
Stockholm – Taverna Brillo
Umeå – Norrlands universitetssjukhus
Visby – Utanför Visby domkyrka
Västerås – Stora torget
Östersund – Frösö kyrkogård

* Undersökningen genomfördes av företaget Snabba Svar på uppdrag av Svenska kyrkan under vecka 43 2015. Totalt deltog 1034 personer. Dessa utgjorde ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…